Милен Велчев е готов със закона за данъчна полиция

“Законопроектът за създаване на служба за фискални разследвания, известна повече като данъчна полиция, е готов и до края на януари се очаква той да бъде гласуван от правителството”, каза в интервю за БТА министърът на финансите Милен Велчев.

Предвижда се службата да бъде на подчинение на министерството на финансите (МФ).

В момента се очаква неформалното становище по проекта на прокуратурата и на МВР. “Независимо дали то ще бъде получено или не, в началото на януари ще започне официалното съгласуване на проекта и до края на месеца се очаква той да мине през министерския съвет”, заяви министърът.


Според Милен Велчев 2003 г. е била успешна за МФ и това се вижда от макроикономическите индикатори, тъй като МФ не е изолирана система в рамките на държавата. “Събирането на много повече приходи в бюджета от очакваното отчасти се дължи и на по-добре работещата икономика”, каза той.

Финансовият министър посочи, че през 2003 г. са постигнати много цели, които не се е очаквало да бъдат постигнати толкова скоро. Сред тях Милен Велчев посочи получаването на първия инвестиционен рейтинг от Японската агенция за кредитни рейтинги и намалението на съотношението държавен дълг/брутен вътрешен продукт (БВП) под 50 %.

Помолен да коментира коментарите на икономическите наблюдатели, че по-високата събираемост на приходите е резултат не толкова от засиления контрол, колкото от нарасналия обем на вноса, Милен Велчев заяви: "Едва ли някой очаква при непроменен обем на вноса да се събират повече приходи. Ставката на ДДС остава 20 %, митата намаляват за сметка на минимално увеличение на акцизите, така че единственият начин да се увеличат приходите толкова радикално е да се увеличи декларираният внос".

Министър Велчев посочи, че трябва да се прави разлика между обема на декларирания внос и обема на реалния внос. "Напълно е възможно същият обем реален внос да е влизал в България и през миналата година, но да не е бил деклариран. Резултатът от нашите действия е това, че именно този внос излиза сега от сивата зона и се превръща в деклариран внос", каза Милен Велчев.

По думите му увеличението на вноса в доларово изражение е над 40 %. “Това едва ли се дължи толкова на увеличените доходи на населението, защото доходите и инвестициите наистина растат, но не с такива темпове”, посочи министърът.

Според него рисковете от увеличеното банково кредитиране и увеличеният дефицит на текущата сметка не се подценяват. Част от този дефицит се обяснява както с увеличения внос на инвестиционни стоки и с изваждането на част от вноса от сивия

сектор на светло.

“Самият факт на изваждането на сивия внос на светло влияе върху статистиката на текущата сметка, но не влияе на общия платежен баланс”, каза министърът. “Независимо дали влиза като сив или официален внос, парите излизат от България и

ефектът върху платежния баланс е един и същ - миналата година същият внос не се е регистрирал като внос и е влизал в статистическата грешка”, обясни министърът.

“През следващата година акцизът върху горивата и цигарите няма да се увеличава, но ще има увеличение на акциза на бирата и спиртните напитки”, каза още Милен Велчев.

Попитан как ще коментира призивите да не се плаща пътният данък, докато не бъдат приети промените в Закона за пътищата, Велчев заяви, че ако бъдат гласувани текстовете за въвеждане на винетна такса вместо пътен данък, МФ ще направи необходимото платените в повече данъци да бъдат върнати на данъкоплатците.

"Като министър на финансите не мога да не отправя точно обратния призив - да се плащат всички дължими данъци в сроковете, в които са дължими, тъй като обратното би застрашило финансовата стабилност на общините и текущите разчети за тяхното

финансиране", каза Милен Велчев. По думите му представители на общините вече са изразили подобни опасения пред него.

“Правителството реши отношенията с МВФ да продължат, след консултации с инвеститори и рейтинговите агенции”, каза още министърът на финансите. Сегашното споразумение с фонда изтича през февруари.

"Стигнахме до заключението, че за имиджа на България и за сигурността на инвеститорите ще е от полза да продължат под някаква форма отношенията с МВФ. Същевременно, тъй като на този етап не ни е необходимо ново финансиране от МВФ, решихме, че най-целесъобразно е сключването на ново двегодишно предпазно

споразумение с МВФ", каза той.

Преговорите по новото споразумение ще започнат след февруари, като мисията на фонда се очаква да дойде през април или май.

За присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС) и това, което предстои през тази година, министърът посочи, че се очаква през януари Европейската комисия да представи пред Европейския съвет така наречената информационна нота за проект на финансова рамка. По думите му може би през март, след обсъждането й от отделните страни, тази финансовата рамка ще стане официално предложение към България.

Милен Велчев заяви, че се надява това да помогне страната ни още до средата на 2004 г., до началото на холандското председателство, да затвори финансовите глави от преговорите с Европейския съюз.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK