Велчев сваля данъчната тайна

Главният прокурор, висшите му подчинени, директорите на национални служби в МВР, на Националното следствие, членовете на Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за държавни вземания, Агенция "Митници", както и други структури от Министерството на финансите да имат свободен достъп до данъчната тайна, предвижда проект за промяна в Данъчно-процесуалния кодекс (ДПК). Идеята беше огласена по БНР от главния данъчен директор Николай Попов, според когото правителството най-късно до март ще приеме подготвената от ведомството на Милен Велчев промяна.

Ако тя бъде въведена, ще отпадне сегашната практика хора извън системата на данъчната администрация да имат достъп до данъчните досиета след съдебно разрешение.

Изявлението на Попов дойде, след като в понеделник главният прокурор Никола Филчев заяви, че данъчната тайна е една от основните пречки пред прокуратурата и полицията за разкриването на финансовите престъпления. Също тогава Филчев категорично се обяви и против намерението на Милен Велчев да бъде създадена специализирана данъчна полиция към ведомството му.


Следващата седмица Министерството на финансите ще пусне за съгласуване законопроекта за промяна на ДПК в частта за служебната тайна, като всички промени ще бъдат съгласувани със Закона за защита на класифицираната информация, обясни още Попов. Идеята е всички лица, които имат право на достъп до служебна тайна по Закона за защита на класифицираната информация, да имат право на достъп и до данъчната тайна. Според ДПК данъчната тайна включва конкретни данни за данъчните субекти, като източника и размера на доходите, приходите и разходите, сумата на начислените, определените или платените данъци, ползваните намаления, освобождавания и преотстъпване на данък, сумата на данъчния кредит и др.

Мярката е чиста полицейщина, заяви изпълнителният директор на "Агрополихим" - Девня, Васил Александров. По думите му това не се вписва в принципите на демокрацията, а е връщане назад във времето, когато милицията е обслужвала политиката. Безкрайното разширяване на кръга от лица, които ще имат пряк достъп до данъчното досие, е неправилно и незаконно, смята и Иван Стоименов, директор на Лагерния завод в Сопот, собственост на SKF.

Председателят на надзорния съвет на "Доверие обединен холдинг" Цонко Недялков е на мнение, че бизнесът, който си плаща данъците, не би трябвало да се притеснява от подобна мярка. Според него обаче тя трябва да бъде осигурена от такъв ред в държавата, който да гарантира, че няма да има дублиране на функции или спекулация с данни.

В изявление главният данъчен директор Николай Попов защити създаването и на служба за фискални разследвания (данъчна полиция), чиято цел е да се ограничат данъчните измами. По думите му последните няколко години са показали, че заради размера данъчните измами нанасят много повече щети, отколкото би причинило едно природно бедствие. По размера на щетите те се доближават до контрабандата, каза той, като уточни, че само за последните две години размерът на данъчните измами е около 1.8 млрд. лв.

Попов посочи, че в редица развити държави съществува данъчна полиция. България се е насочила към приемането на варианта, установен в Холандия, Швеция и Дания, а именно анализаторски и разследващи звена без специални правомощия за арести. По-силови структури, или т. нар. военизирани звена, има в Италия и в Испания.

В законопроекта се предвижда още хората, които ще работят в бъдещата данъчна полиция, да могат да използват и специални разузнавателни средства. Все пак става въпрос за набиране на доказателства, свързани с престъпления срещу финансовата система, обясни Попов. Според него създаването на такава служба не само не би повишило риска от нарастване на корупцията в данъчната система, както твърди главният прокурор Филчев, а наличието й щяло да ограничи корупцията в институциите.

- - -

Симеон Сакскобургготски:

Има голям интерес да въведем нещо подобно

В: Какво е вашето мнение за идеята на министър Велчев за създаването на данъчна полиция?

- Ми, госпожо, да ви кажа, аз винаги търся примери, които функционират в чужбина. Вместо така да се опитаме да откриеме още веднъж топлата вода или други работи, в Щатите една от най-уважаваните институции е тъкмо IRC - Interior Revenue Service. В Италия финансиерите са също много респектирана институция, респектирана в най-добрия смисъл за, да кажем, за нормалните и изрядните граждани, но също респектирана и в друг смисъл - за хора, чиито сметки не са ясни. Така че мисля, че има голям интерес да въведем нещо подобно и ние.

В: Г-н Филчев каза, че не би било редно всяко министерство да се сдобива със собствена полиция...

- Не коментирам изказванията на други хора.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK