Парите за болниците ще зависят от обслужването

Министерството на здравеопазването (МЗ) предвижда мерки, които ще засилят контрола върху дейността на болниците. Лечебните заведения, които приемат повторно пациент по същата диагноза в рамките на един месец, ще получат с 10% по-малко средства. В този случай се смята, че болницата не е извършила ефективно лечение щом се налага повторен прием, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев.

Ако пациентът е приет за лечение на друго заболяване или в друго заведение, ще се изплаща пълната сума, добави той. Мерките ще бъдат записани в договорите, които 188-те държавни и общински лечебни заведения ще сключат със здравното ведомство. Болниците ще се отчитат, като представят в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) направленията за хоспитализация, групирани в зависимост от основанието за постъпване в болницата. Към отчетите лечебните заведения ще прилагат и декларации, подписани от пациентите. В тях всеки болен ще декларира, че лекуващият лекар го е информирал за реда на заплащане и заболяването. В декларациите ще бъдат записани четири варианта на заплащане, а пациентът ще избира един от тях. Ако болният се приема с направление от личния лекар по клинична пътека, която се поема от НЗОК, ще плаща само потребителска такса в размер на 2% от минималната работна заплата дневно. Болният не плаща нищо, когато се лекува по диагноза, платена от МЗ. При третия вариант декларира, че не плаща лечението, защото то е обезпечено от доброволен фонд. Последната възможност дава право на всеки да си плати лечението по ценоразписа на болницата, без да има нужда от направление за хоспитализация от личен лекар или специалист. Това са случаите на ВИП пациенти, които избират специални стаи. Според здравни експерти в момента около 10% от леглата в лечебните заведения са подобни кешови плащания.

Мерките се налагат, тъй като от тази година финансирането на лечебните заведения вече ще зависи изцяло от броя на излекуваните в тях пациенти. Освен МЗ здравната каса също предприе марки за затягане на контрола в лечебните заведения включително и прекратяване на договори при неизвършена дейност. Миналата година бяха констатирани нарушения, при които болниците лекуват едни и същи пациенти или отчитат по-скъпи дейности, за които взимат повече пари.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK