Велчев охлади атаките срещу данъчната полиция

За създаването на данъчна полиция отдавна има взето политическо решение. Няма смисъл и възможност да се връщаме към вече взети политически решения", заяви министърът на финансите Милен Велчев. Той отново отказа да коментира изявлението на главния прокурор Никола Филчев, който се обяви против идеята.

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов пък заяви, че ще изрази позицията си за новия орган едва като види какви ще са конкретните правомощия на служителите. Според него обаче и Икономическата полиция може да изпълнява задълженията, които ще бъдат възложени на службата за фискални разследвания. Данъчните органи сега могат да проверяват и да правят ревизии, но нямат полицейски и разследващи функции, затова трябва да се види какви правомощия се предвижда да има данъчната полиция, коментира Петканов. Когато преди време финансовото министерство лансира идеята за създаването на служба за фискални разследвания Петканов беше един от основните й опоненти. Мотивите му за това бяха, че данъчната полиция ще дублира съществуващи полицейски звена. Преди ден пък и лично премиерът Сакскобургготски защити необходимостта от създаването на данъчна полиция.

Проблемът за финансовата полиция не е нещо, за което се говори отскоро, заяви бившият финансов министър Муравей Радев. По думите му действията на Милен Велчев са поредните опити за търсене на сензация, защото това намерение трябва да бъде лансирано от името на правителството, а не от името на Министерството на финансите.


Наред с полемиката за създаването на новия орган става ясно, че ведомството на Милен Велчев готви и промени в Данъчно-процесуалния кодекс (ДПК), с които ще се разшири кръгът от лица с пряк достъп до данъчната тайна. На висши прокурори, шефовете на полицейски служби, Комисията за защита на конкуренцията и митниците няма да им е необходимо вече специално съдебно разрешение за достъп до данъчните досиета. Този ход на финансовото министерство предизвика коментари, че е сделка с МВР и прокуратурата, за да не се противопоставят на данъчната полиция.

Придаването на тази допълнителна компетентност на прокурорските и следствените органи няма да създаде дискомфорт в бизнеса и социалния живот, заяви адвокат Янита Тончева от "Модус консулт". Според нея са създадени достатъчно условия и процедурата е регламентирана. "Дори и промяната да не бъде приета, Законът за защита на класифицираната информация е специален в тази материя и при тълкуване ще се установи, че той трябва да бъде приложен. А този закон предвижда, че прокурорите са сред лицата, които имат достъп до класифицирана информация", каза Тончева.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK