АСМП оспорва одита на Сметната палата

"Екипът на Сметната палата, извършил одита за дейността на Агенцията за малките и средните предприятия /АМСП/ от 1 януари 2001 г- до 30 юни 2003 г., не е направил разлика между националната програма за насърчаване на малките и средните предприятия /МСП/ и работната програма на агенцията за МСП", каза на пресконференция председателят на ведомството Ангел Деспотов. Той съобщи, че официално докладът е бил получен в агенцията в събота.

"В АМСП работят девет експерти. Тя не е в състояние сама да изпълни широко поставените задачи в Закона за МСП, а бюджетът й предвижда единствено собствената й издръжка и няма ресурси за изпълнение на целеви програми", каза Деспотов.

По думите му писмото със становището на АМСП и възраженията по резултатите от одита е получено в Сметната палата на 27 ноември, но в законовия седемдневен срок тя не е върнала отговор.


Ангел Деспотов заяви, че принципно по изразеното становище и общите изводи от доклада на Сметната палата няма възражение, защото в основната си част те са верни. "Те обхващат периода преди моето назначение в агенцията. Може би поради истинността на тези заключения се е налагала и такава честа смяна на

председателите на тази агенция", посочи той.

Според доклада на Сметната палата са нарушени възможностите на АМСП да изпълнява задачите си.

В Агенцията не е работено достатъчно по подобряването на финансовата среда, особено за създаващите се МСП и при трикратно извършвана промяна на ръководството на агенцията не е осъществявано приемане и предаване на документи, необходими за по-нататъшно ръководство, изпълнение, отчитане и контрол на

поети задължения и други договорени условия. В доклада се посочва, че липсва приемственост и последователност в работата. Деспотов потвърди, че наистина няма приемане и предаване на документи, от което самият той е бил изненадан.

Като парадокс той определи факта, че агенцията има информационна система, но няма хора, които да поддържат тази структура и липсва бюджет за звено, което да я поддържа.

"През 2003 г. е завършен проектът за създаване на гаранционен фонд за МСП и се очаква той да бъде създаден през 2004 г.", каза Деспотов. "Освен това в парламента от три месеца е внесен законопроект за преобразуване на агенцията от държавна в

изпълнителна и за синхронизиране на понятието малки и средни предприятия с това на Европейския съюз", допълни той.

Председателят на АМСП посочи, че през 2003 г. са изградени 15 информационни гишета на предприемача с областни и общински администрации, други 11 са в степен на адаптация 90 % и има сключени 75 споразумения за такива гишета. След издаването на първия бизнес-съветник за започващи предприемачи, се предвижда тази година да бъдат издадени още десетина.

През 2003 г. със съдействието на АМСП са били отменени 73 и опростени 118 от общо 261 режима за лицензиране и регистрация, допълни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK