Министерството на здравеопазването подписва на предварителните договори за финансиране на общинските болници

В Министерството на здравеопазването /МЗ/ започна подписването на предварителните договори за финансиране на общинските болници, съобщи пресслужбата на МЗ.

До остойностяването на дейностите, извършени до 31 март 2004 год., лечебните заведения ще се субсидират месечно с до 1/12 част от средствата, предвидени в бюджета на МЗ за тази дейност на база брой преминали болни за съответния период на предходната година. От средата на април лечебните заведения ще получат допълнителна субсидия за реално извършената дейност, а тези от тях, които нямат такава, ще останат с авансовата сума, уточниха от пресслужбата.

След март 2004 г. на болниците ще се превеждат суми, които те са заработили.


В предстоящите три дни ще се състоят срещите с директорите на 116 общински болници.

Днес са срещите с представителите на многопрофилните болници за активно лечение и на специализираните болници в София и Софийска област.

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2004 г. МЗ субсидира лечебните заведения с държавно и общинско участие въз основа на едногодишни договори за извършена дейност по ред, методика и цени, определени от министъра на здравеопазването.

Договорите ще се сключват само за лечебната дейност, за която съответното лечебно заведение има разрешение за дейност, като дейностите трябва да са извън клиничните пътеки, по които плаща Националната здравноосигурителна каса. Болниците трябва да

имат положителна акредитационна оценка или да са в процес на акредитация.

Няма да се сключват договори с лечебни заведения, които имат под 50 на сто държавно или общинско участие.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK