Главният архитект на София оттегли исканията си за строежи в зелени площи

Главният архитект на София Стоян Янев оттегли исканията си за строежи в места, отредени за зелени площи. Седемте предложения бяха включени в дневния ред на Столичния общински съвет. Мотивът за оттеглянето на докладните записки е наложеният мораториум за строителство в зелени площи или части от тях от предишните общински съветници.

Главният архитект искаше изменения на плановете за регулация и застрояване в кв. "Слатина", Банкя, "Факултета", "Ботунец", "Ботевградско шосе" и "Разсадника". Мотивите бяха, че не се е реализирал предвиденият план по озеленяване на терена да се разреши строителство основно на жилищни кооперации.

В понеделник общинският съвет прехвърли собствеността върху 4-етажната училищна сграда на Националната гимназия за древни езици и култура на Министерството на културата. Освен сградата, която е със застроена площ от 5448 кв.м, ведомството на Божидар Абрашев получава и дворното място около нея от 14 декара.

Междувременно посолството на Русия е изпратило нота до Министерството на външните работи заради строителството на метрото, съобщи кметът Стефан Софиянски. В нотата се посочвало, че строежът около Интерпред затруднява дейността на посолството и обезпечаването на сигурността на дипломатите. По този повод днес кметът Софиянски ще разговаря с посланик Владимир Титов. Строителството на станцията на метрото пред Интерпред започна още през октомври. От началото на тази година обаче беше спряно движението на трамвая, който се движеше до кв. "Дървеница" и сега последната му спирка е при руското посолство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK