Шефовете на общински болници не разбират как ще получават пари за излекувани

Повечето директори на общински болници не са наясно как ще разпределят финансовите средства през 2004 г. Този извод се наложи след срещата между управители на лечебни заведения, които са общинска собственост, със зам.-министъра на здравеопазването д-р Петко Салчев. Той и началникът на дирекция "Финансови ресурси" Стоян Стоянов обясняваха начините и принципите за финансиране на лечебните заведения на управителите, които се оказа, че не са разбрали новата нормативната уредба.

От 1 януари тази година отпадна районирането на болниците (71 държавни и 116 общински), което наложи нова схема за финансирането им. Дружествата вече ще получават пари само за извършена дейност, тоест за излекувани пациенти. Общият бюджет за болнично здравеопазване е близо 600 млн. лв., които ще се отпускат на лечебните заведения от Министерството на здравеопазването (МЗ) по цени на диагнози и от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечението на 1950 болести.

До 20 януари МЗ ще преведе на общинските болници средства в размер на една дванадесета от миналогодишната им субсидия. Това ще бъде месечното им финансиране до март, а след това ще се прави изравняване и болниците ще получават пари в зависимост от броя на излекуваните пациенти.


Във вторник някои от директорите на болниците заявиха, че общинските съвети не са покрили изцяло дълговете им, въпреки че са им преведени пари за това. Последният транш беше в размер на 31 млн. лв. Салчев увери директорите на болниците, че здравният договор за тази година ще бъде подписан до края на месеца. От него зависи колко ще се плаща на лекарите. Салчев добави, че през 2004 г. ще остане възможността 40% от финансирането по клиничните пътеки да се разпределя за работни заплати на медицинските екипи.

Междувременно ръководството на Българския лекарски съюз застана зад директора на касата д-р Димитър Петров. “Исканата оставка на директора на НЗОК в този момент поставя под заплаха влизането на рамковия договор в действие, става предпоставка за финансов срив във всички структури на медицинската дейност и за влошаване на системата на здравеопазване в страната като цяло”, пише в становище на съсловния съюз. Лекарите ще представят позицията си пред президента, министър-председателя, парламентарната комисия по здравеопазване, министъра на здравеопазването, управителния съвет на НЗОК и синдикатите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK