Стамен Тасев: Данъчната полиция се прави в изпълнение на политическо решение

Създаването на службата за фискални разследвания е в изпълнение на взето политическо решение. Това заяви в интервю пред "Дневник" заместник-министърът на финансите Стамен Тасев.

Новата структура, която доби популярност като данъчна полиция, ще преследва най-вече три цели. Първата е наказване на физическите и санкционирането на юридическите лица, които са въвлечени в значителни данъчни и осигурителни измами. Също така се цели ускоряване на предохранителните мерки по наблюдение на лица и фирми при доказани данни за подготвяни или случили се данъчни и осигурителни измами. Третата цел е да се повиши събираемостта на данъчните и осигурителни вноски.

Според Тасев създаването на новата служба не влиза в противоречие с функциите на някои органи на МВР.


Подготвеният законопроект за създаването на службата за фискални разследвания предвижда тя да е подчинена на Министерството на финансите. Различията в правомощията на служителите ще са свързани главно с това, че се работи с тясно специализирана материя, каквато е данъчната и осигурителната, обясни Тасев. Засега се предвижда в новия орган да бъдат заети около 100 - 150 души. Тази численост на персонала не позволява широка мащабност при преследване на нарушителите, смята Тасев. Службата ще се съсредоточи върху най-опасните и най-значимите фискални престъпления, които най-много ощетяват или биха ощетили бюджета.

При писането на проектозакона е ползван опитът в други европейски страни като Великобритания, Белгия, Франция, Германия, Италия, Швеция и други.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK