Партиите ще се пазарят и за избирателния кодекс

Проектът за избирателен кодекс, внесен от членове на "Новото време" и депутати от СДС и левицата, който въвежда мажоритарни елементи в изборната система, потвърди разделението на парламентарните сили на вътрешни лагери и стана предмет на задкулисни споразумения между управляващи и опозиция. Текстът, който скоро трябва да бъде приет окончателно, създаде толкова разногласия сред политиците, че мнозинството прие идеята на БСП за консултации. Срещите започват още във вторник, съобщи председателят на групата на НДСВ Станимир Илчев.

Само СДС и вътрешната опозиция в НДСВ - "Новото време", са обявили, че подкрепят проекта. Лагерът на юристите в мнозинството обаче е против. Раздвоение има и в групата на левицата. "За" са представители от гражданската й квота. ДПС е категорично против текстовете още от внасянето им, разказаха депутати. Те съобщиха също, че кръгът на юристите е съгласувал действията си с някои от червените. "Групата на НДСВ не е единна, има и привърженици, и противници на проекта, а и неутрални, но не може да се каже какво е съотношението между тези групи", каза пред "Дневник" Станимир Илчев. На въпрос има ли споразумение между БСП и НДСВ кодексът да не бъде подкрепен, Илчев отговори, че ако има, то ще проличи на консултациите. Алеко Кюркчиев от "Новото време" описа разпределението на гласовете така: "В НДСВ има прекалено много мъртви души, които се плашат от приемането на кодекса, ДПС също са против, защото проектът създава нестабилност в партийните системи, в БСП фракциите също са раздвоени." От СДС обявиха подкрепата си, но не може да се изключи разцепление на лагери при гласуването. Националният съвет прие решение за подкрепа на проекта, напомни Димитър Абаджиев. Той заедно с Екатерина Михайлова участва в среща с ръководството на "Коалиция за България" за кодекса миналата седмица. "Останахме с впечатлението, че БСП няма намерение да подкрепи проекта", разказа Абаджиев. Пред БНР пък Янаки Стоилов се изказа в подкрепа на текстовете, но уточни, че групата още няма решение как да гласува. При мажоритарната система, решаващият глас не е на партийните централи, обясни колебанието на съпартийците си Стоилов. Председателят на парламентарната група на НИЕ Никола Николов също изрази съмнение дали кодексът ще се приеме. Нашите депутати бяха "за" на първо четене, но има текстове, които трябва да се поправят, каза Николов. Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че на днешното си заседание партийното ръководство ще обсъди позицията си по кодекса. Той отрече да има предварителни споразумения между парламентарните сили, иначе не би се стигнало до открити консултации според него.

Политиците обясняват, че притесненията им са предизвикани от факта, че с кодекса партийните централи губят власт върху подреждането на листите и върху това кои хора влизат във властта. Те твърдят още, че проектът ще даде възможност на икономически групировки "да пазаруват" депутати. Кодексът предвижда въвеждането на мажоритарни елементи и в парламентарните, и в местните избори. На местния вот избирателят ще отбелязва кои четирима от десетте души в партийната листа да влязат в общинския съвет. В общините ще има по няколко 4-мандатни района - според големината на населеното място, за да могат хората да се запознаят по-добре с кандидатите. За парламентарните избори пък ще се гласува с две бюлетини - за партия и за кандидат. Половината депутати ще се избират мажоритарно, останалите 120 места ще се разпределят според пропорцията, която партиите спечелят на национално ниво.

Кодексът влезе в парламента още през септември 2002 г. Той мина на първо четене почти година по-късно - през юли 2003. "За" гласуваха 160 депутати.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK