Младежкият СДС си изяснява дясната политика

Кръгла маса на тема "Що е дясното в България - християндемокрация или консерватизъм" организира вчера младежкият СДС (МСДС) със съдействието на фондация "Конрад Аденауер". "Защо в България анализирате само дясното, у нас, в Германия, Християндемократическият съюз се е появил и действа като център" - с този въпрос председателят на фондацията за България Волф Брьоке провокира младите политолози, които три часа разглеждаха историческите, правните и икономическите измерения на християндемокрацията и консерватизма у нас.

В експозето си Волф Брьоке даде да се разбере, че придържането към обективните фактори на обществено-политическата и икономическата среда са реалните ориентири за ефективна политика на християндемокрацията такава, каквато е тя в Германия. Той предупреди, че чисто теоретическото разглеждане на десните проекти рискува да създаде стерилни представи за партийната идентичност. В християндемократическата доктрина политиката се разбира като служене, не като господство, затова и лидерите християндемократи се стараят да обхванат всички крила и течения в партията, а и в държавата, когато са на власт, да балансират, а не да господстват, каквато тенденция той забелязал в партийните политики у нас. Така Волф Брьоке обясни защо балансът и обитаването на центъра е белег на християндемокрацията.

Младите политолози, повечето студенти, аргументираха тезата, че консерватизмът не може да бъде идеология с корени в страна с твърде кратка история на свободна и независима държавност.

Каква партия е СДС и кой е орентирът, за да бъде дефинирана като дясна, оживи дискусията. Според преобладаващото на кръглата маса мнение антикомунизмът не може да бъде критерият за идентичност. Променените условия изискват програмна яснота. И задължително отчитане на реалностите според предупреждението на германския християндемократ към МСДС.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK