БСП се обяви против избирателния кодекс, Кошлуков обвини Симеон

Провалиха се обявените за вторник консултации на парламентарните партии за избирателния кодекс, който предвижда засилена мажоритарност на изборите. БСП се обяви против проекта, който трябваше да влезе в пленарната зала тези дни за второ четене. "Има сериозни опасения, че проектът за избирателен кодекс в този вид може да обслужва тесни икономически интереси и отваря широко вратите за икономическо лобиране", заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. Социалистите имали възражение и срещу това, че законът се дискутира не в парламентарната правна комисия, а в комисията по въпросите на гражданското общество. Станишев се опасявал и за справедливото представяне на политическите сили в парламента, ако изборите се провеждат по предлагания кодекс. Изпълнителното бюро на БСП решило да бъде формирана политико-експертна група, която да предложи вижданията на партията по този въпрос.

Въпреки недвусмисленото отхвърляне на кодекса от Сергей Станишев идеологът на вътрешноопозиционното "Ново време" Емил Кошлуков, който е и вносител на законопроекта заедно със свои колеги от СДС и неколцина от левицата, си изкара яда на шефовете на жълтата парламентарна група и на Симеон Сакскобургготски. Кошлуков обвини ръководството на жълтите депутати, че влязло в договорки с БСП, за да спре промените. Според Кошлуков шефът им Станимир Илчев се срещнал вчера с премиера за избирателния кодекс. "Пак ли царят ще реди листите, та в парламента да влязат некадърници", провикна се нововремецът и се закани, че фракцията му ще продължи да оказва натиск с всички средства върху парламентарната група за приемане на проекта. "Явно много се страхуват да кажат от трибуната на парламента какво имат против мажоритарния избор", заключи Кошлуков. Според Мирослав Севлиевски, който изложи пред Би Ти Ви мотивите си за кодекса, причината за протакането също е страхът на някои парламентаристи от мажоритарния вот.

Избирателният кодекс предвижда твърде радикална промяна в избирателната система и би било грешка да се прибързва с приемането му, така председателят на Народното събрание Огнян Герджиков обясни причините за отсрочването. Според него в страните с утвърдена демокрация и с богат законодателен опит се работи много години за постигане на разумна избирателна система. За избирателния кодекс трябвало да има политическо съгласие от всички парламентарно представени партии заедно с експертно становище, за да не се стигне до катаклизми в следващите избори. Нека да намерим възможно най-доброто решение в рамките на мандата на парламента, добави Герджиков, с което даде да се разбере, че разглеждането на избирателния кодекс се отлага за неопределено време. Проф. Герджиков коментира проблема след заседанието на съвета по законодателството към Народното събрание. Съветът отчете работата си, за която председателят на парламента даде висока оценка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK