Фирма пребори в съда нормативно ограничение

Частните фирми отново ще могат да обучават бъдещите ловци, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени част от Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча.

Компанията "Мари" ООД заведе делото срещу поправките в нормативния акт, които бяха приети от правителството през април 2003 г. След промените само ловните сдружения и държавните дивечовъдни станции имаха правото да провеждат курсове за ловци. Преди това висшите и средните учебни заведения, в които се изучава "Ловно стопанство", и частните фирми обучаваха кандидатите за ловен билет. "Според Закона за лова Министерският съвет трябва да определи реда и начина за придобиване на право на лов. Нормативният акт обаче никъде не е поставил ограничение относно лицата, които имат право да провеждат курсове за подготовка на ловци, нито е въвел разрешителен режим или критерии, на които те трябва задължително да отговарят, за да извършват тази дейност", пише в решението на съда. Магистратите обясняват, че обучението и подготовка на бъдещите ловци е стопанска дейност и щом нейното упражняване не е ограничено от конституцията или закона, не може да се ограничи с правилник.

ВАС подчертава в решението си, че държавният контрол над ловците се осъществява от специална комисия, която се назначава от министъра на земеделието и горите. Тази комисия е независим държавен орган и прилага еднакви критерии спрямо всички кандидат-ловци, независимо къде са били подготвяни, обясняват от съда.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK