България ще внася в ЕС между 0,95 и 1,1% от БВП, каза Любомир Дацов

“Вноската на България в бюджета на Европейския съюз /ЕС/ по предварителни изчисления ще бъде между 0,95 на сто и 1,1 на сто от БВП, като се отчита, че до 2007 г. БВП ще расте средно с по 5 на сто годишно. Точните изчисления ще бъдат направени непосредствено преди влизането на България в ЕС 2007 г.”, каза в интервю за БТА заместник-министърът на финансите Любомир Дацов.

През април 2004 г. представители на Генерална дирекция "Бюджет" на Европейската комисия /ЕК/ ще направят одит и оценка на административния капацитет за готовността на България в областта на собствените ресурси.

Вноската на страна-членка в бюджета на ЕС се състои от три компонента в различно съотношение - мита и акцизи, ДДС и вноска на базата на брутния национален продукт /БНП/. Последните тенденции сочат, че 70-80 на сто от вноската се определя на база БНП, каза заместник-министърът. В момента се обсъжда възможността за промяна към въвеждане на единен европейски данък. По думите му има и още един компонент - коефициент за коригиране на вноската, който се изчислява от самата ЕК.

Прочетете пълния текст на безплатния модул от сайта, посветен на евроинтеграцията - Дневник Online Европейски перспективи

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK