Архитекти: Да се махнат 30 хил. временни обекта в София

Предложения за незабавното премахване на над 30 хиляди временни постройки в София, за облагане с наем на заемащите тротоара стълби към партерни обекти и намаляване на правомощията на главния архитект Стоян Янев разгорещиха страстите по време на дискусия за прилагането на новите разпоредби в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Спорът е за хиляди заведения, ресторантчета, гаражни клетки, бензиностанции, газстанции, сергии, масички, павилиони, будки, рекламни съоръжения и други. Тяхната съдба трябва да се реши с общинска наредба.

По време на дискусията изникна и още един проблем - стълбите пред магазинчетата по първите етажи в блоковете според промените в ЗУТ се оказват незаконни. Собствениците на обектите трябвало да ги узаконят, но никой не е подал заявление. Вариантът е за стълбите да се плаща наем на общината или от нея да се откупи мястото върху тротоара, който е публична общинска собственост. В дискусията, организирана от комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет (СОС), участваха главният архитект, главните архитекти и кметовете на 24-те столични района и шефовете на дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ) в общината.

Главният архитект на столичния район "Витоша" Георги Станоев поиска да се вземе радикално решение и да се сложи край на т.нар. преместваеми обекти. Всички знаете, че най-трайни се оказват временните решения, така е и с постройките, каза арх. Станоев. Никой от присъстващите не можа да посочи точния им брой в целия град. Всички обаче бяха единодушни, че ще бъдат засегнати интересите на стотици хиляди хора и това може да предизвика масови вълнения. Ако вземем такова решение, хората ще започнат да лягат пред багерите, предупреди кметът на "Слатина" Орлин Пошев. Това е сериозна политическа отговорност, която някой трябва да поеме, каза главният архитект на София Стоян Янев. Проблемът не търпи отлагане и е крайно време да бъде решен, и то в началото на изборния мандат, защото после отново идват избори, смята арх. Николай Ярамлъков. Той даде за пример кмета на Букурещ, който се справил за три дни. Друг от присъстващите архитекти си спомни, че в Белград разрешили ситуацията дори за един ден, но кметът на сръбската столица имал подкрепата на правителството.


Най-много разрешителни за преместваеми съоръжения - над 10 хиляди, са издадени в периода 1989 - 1991 г., каза арх. Янев. Още толкова поне, ако не и многократно повече, са издадени през следващите десетина години. Незаконните гаражни клетки са най-малко 12 хиляди, пресметна кметът на "Слатина". Проблемът с тяхното премахване се очертава като най-сериозния и беше поставен от омбудсмана на София Антоанета Цонева. Според нея най-тревожното е, че гаражите продължават да никнат като гъби между блоковете и никой не взима мерки. Преди четири-пет години проведохме няколко масови акции по събарянето им и резултатът след това беше, че собствениците ни осъдиха заради нарушаването на не знам си какви вещни права, спомни си арх. Янев. По думите му битката с гаражите може да се оприличи на борбата на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов с прокуратурата.

Голяма част от рекламните съоръжения като билбордовете не са одобрени, каза арх. Ярамлъков. Външната реклама също спада към временните обекти. Директорът на ДАГ арх. Георги Бачев призна, че е издал голям брой разрешителни за монтирането им, но не можа да посочи някакъв конкретен брой. В залата констатираха, че поради липсата на регламент билбордовете са се нароили. Изненадващо за мнозина от присъстващите архитект Янев съобщи, че от година и половина има проектонаредба за рекламните и преместваемите търговски съоръжения. Очевидно се е загубила някъде, констатира и.д. председател на архитектурната комисия към СОС арх. Борислав Борисов.

Децентрализация на управлението на София по отношение на архитектурата поиска арх. Станоев. Според него главният архитект трябва да се занимава само с общия устройствен план, регулационните планове и големите инфраструктурни проекти като метро, летище, улици. Разрешителните за ползване на обектите от четвърта и пета категория, където е масовото строителство като къщи и сгради, да се издават от районните администрации, искат архитектите. Това ще доведе до раздуване на щата, защото към всяка от 24-те администрации ще трябва да се направят мини дирекции ДАГ от по 30-40 души, а общината няма такива средства, контрира арх. Янев. В момента от бумащина и писане на преписки нещата се бавят и докато вървят съгласуванията, хората предпочитат да строят незаконно временни постройки, вместо да се разправят и да си губят времето, признаха някои от присъстващите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK