Калоян Методиев, председател на Младежкия съюз на демократичните сили:Ще гласуваме по съвест за партийния лидер

В: Колко делегати ще има младежкият съюз (МСДС) на националната конференция на СДС?

- Според решението на Националния съвет на СДС на 20 членове на МСДС се пада по един делегат за конференцията. Все още се провеждат събранията, но сигурно ще имаме доста голяма група на форума - към 200 - 250 делегати. В МСДС членуват около 4000 души.

В: Ще подкрепи ли вашият съюз Надежда Михайлова за лидер на партията?


- Националното ръководство взе днес (в неделя - бел.ред.) решение всеки от нашите членове да гласува по съвест на конференцията. Буквата Д в нашата абревиатура не е декорация, а означава наистна демократичност.

В: Младежкият съюз и вие лично как се отнаяте към конфликтите в СДС?

- Обществото иска от нас да предлагаме политически решения и алтернативи във всяка сфера на социалния и икономическия живот, а не да се занимаваме с вътрешните си противоречия. Конфликтите в СДС са лош сигнал към членовете на младежкия съюз. Но се надяваме, че ще се намери силна политическа воля и разум те да не се разрешават по деструктивен начин. Надявам се нашите лидери да не го забравят.

В: Каква позиция бихте заели при евентуално разцепление, каквото се очертава?

- Това е най-лошата възможна хипотеза. Ситуацията все пак е много динамична. Никой няма интерес от подобен развой на събитията. Единна партия, водена от силни личности, е това, което искаме от СДС.

В: Ще спаси ли МСДС целостта си или ще повтори под индиго разцеплението в партията-майка?

- Като председател ще направя всичко възможно до разцеление в МСДС да не се стига. Вярвам, че младежкият съюз ще бъде способен да взема мъдри решения в кризисни моменти и да бъде отговорен за тях.

В: Как се финансира младежкият съюз, вие като председател получавате ли заплата?

- Всички работим доброволно в името на обща кауза. Изпитваме големи финансови проблеми, търсим финансиране чрез различни западни фондации, а аз лично както председател не получавам заплата.

В: Как ще направите така, че МСДС да не бъде възприеман само като трамплин за партийна кариера?

- Не виждам нищо лошо да се възприема като своеобразен трамплин за правене на политическа кариера в позитивен смисъл, разбира се. Всяка уважаваща себе си партия трябва да има ясна, последователна и не на последно място дългосрочна политика за подготовка на кадри.

При нас има един специфичен романтизъм, характерен за младостта. СДС трябва да се радва на това.

В: Как смятате да направите политиката на СДС по-привлекателна за младите в различните слоеве на обществото?

- В момента изграждаме комисии към МСДС по различните проблеми, които да съответстват на министерствата. Те ще формират нашата политика и позициите ни по различните теми. Привлякохме наистина качествени хора - млади юристи, икономисти, финансисти. Работим заедно с нашите връстници, търсим прамгатичния подход. Който не отчита присъствието на младите, е недалновиден политик.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK