Корнезов призова премиера да се откаже от претенции върху имоти в България

Според заместник-председателя на Народното събрание и на Парламентарната група на Коалиция за България Любен Корнезов единственото достойно поведение и от морална, и от политическа, и от юридическа гледна точка е Симеон Сакскобургготски публично да се откаже от претенции върху имоти и земи в България.

"От тази трибуна и от тази сграда се обръщам към Симеон Сакскобургготски и го призовавам публично да се откаже от всякакви претенции върху българска земя и имоти в България, претенции спрямо нас, българските граждани", заяви в кулоарите на парламента Корнезов. В петък депутати от левицата внесоха в деловодството на парламента Закон за временна забрана за разпореждане с недвижими имоти и движими вещи, одържавени със Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници. Според Кемал Еюп от ДПС внасянето на законопроекта за временна възбрана за разпореждане с недвижими имоти и движими вещи, одържавени със Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис, е по скоро политически ход, отколкото да се основава на нуждата от такъв закон.

Еюп смята, че левицата по-скоро цели дебата по законопроекта, за да натрупа политически дивиденти с оглед парламентарните избори следващата година. "Нямаме решение на групата, но по принцип идеята за такъв законопроект не се възприема от ДПС", заяви той.


Според заместник-председателя на ПГ на НДСВ Константин Пенчев законопроектът за мораториум върху сделките с имоти на Симеон Сакскобургготски е закон против едно лице. В петък депутати от левицата внесоха в деловодството на парламента законопроект за временна забрана за разпореждане с недвижими имоти и движими вещи, одържавени със Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници. Пенчев каза, че той е както срещу законите за едно лице, така и срещу законите против едно лице.

"Не може парламентът със закон да забранява на частното лице, пък било то и премиер, да се разпореди със своите имоти", заяви той. "Ако някой смята, че тези имоти не са собственост на това лице или че някой има претенции върху тях, има съд", каза заместник-председателят на ПГ на НДСВ. "Има разделение на властите, парламентът не е съд и не му е работа да се занимава дали някой е собственик на имот или не. Съдът е този, който трябва да се произнесе, а всякакви коментари в преса, работни групи и комисии, малко или повече ще окажат влияние върху съда и това ще изкриви процеса", добави той.

"Принципно не би трябвало в този момент да се извършват разпореждания, които да водят до възстановяване на собственост на Симеон Сакскобургготски", коментира и заместник-председателят на ОДС Екатерина Михайлова.

Михайлова коментира, че може да се спори юридически дали точно закон е формата, под която трябва да се спрат сделките, но принципно подкрепя идеята на законопроекта. "Не би трябвало в този момент държавната администрация, която е на подчинение на премиера, да предприема действия, свързани с възстановяване на негова собственост, докато не се изчисти правно въпросът и да се разбере може ли Симеон Сакскобургготски да получи нещо и какво, има ли лична собственост, извън монархическата институция", каза Михайлова.

"Монархическите имоти са имоти на институция - монархът е институция по Търновската конституция и има съвършено друг статут от останалите български граждани", допълни тя. "Имотите, които са принадлежали на монархическата институция, не могат просто да се наследяват по действието на сегашната конституция, защото Симеон Сакскобургготски не е престолонаследник по сегадействащия основен закон", посочи Михайлова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK