Костов се разделя със СДС

Бившият лидер на СДС Иван Костов прикани симпатизантите си отново да се съберат на 28 февруари в зала “Максима” на ВИАС, където в сряда вечерта имаше поредна среща със свои поддръжници. Тогава ще бъде създадена нова дясна партия, се разбра от словото му. За разлика от предишните сбирки в столицата, в Русе и Варна този път речта му беше по-конкретна. Той обяви, че няма да отиде на конференцията на СДС в събота, "защото за мен, а и за тези препълнени зали в страната е вече ясно, че трите цели, които стояха пред сегашното партийно ръководство, не могат да бъдат изпълнени". Трите цели били: единство на СДС, завръщане във властта и реабилитация на управлението на синята партия. Според него, ако ръководството на СДС е било далновидно, е щяло да се разбере, че назряват тревожни процеси в партията и сред симпатизантите. Знак за тревогата са претъпканите зали на срещите на гражданското общество, заяви Костов и допълни: Моето сърце остана в тези зали, затова няма да отида на конференцията. Ако не се случи чудото, ще напусна СДС, заяви екслидерът сред буря от аплодисменти. Преди дни той каза, че ще изчака на конференцията да стане чудо и Надежда Михайлова да се откаже от председателското място, а форумът да бъде пренасрочен.

Костов уточни, че на 28 февруари симпатизантите му ще трябва да решат дали 29-имата депутати - негови съмишленици, да послушат изключения от парламентарния съюз Никола Николов, когото нарече "африканския ловец", и да напуснат парламента или да останат и "да се борят за честната кауза”.

С наближаването на националната конференция се ускори и самоопределянето на партийните структури "за" и "против" Надежда Михайлова и Иван Костов. Любопитен щрих от кампанията е декларацията срещу Надежда Михайлова, приета от местния клуб в община "Триадица", в който членува лидерът на СДС. Съпартийците на Михайлова искат тя и членовете на НИС на СДС да не се кандидатират отново на националната конференция, тъй като намират за неадекватна политиката им. Само четирима души от 24-членния клуб защитили лидера си, съобщи пред журналисти в парламента председателят на общинското ръководство на СДС-Триадица Вили Лилков. От седемте местни сини клуба четири са се обявили в подкрепа на Надежда Михайлова, три поискали оставката й. На конференцията делегатите от СДС-Триадица ще гласуват по съвест. Повечето от местните клубове в София подкрепят сегашния председател, каза шефът на Областния съвет на СДС- София Стефан Иванов преди заседанието на съвета за партийната конференцията в събота. Иванов заяви пред журналисти, че е против онези, които се опитват да разцепят партията.


Междувременно Общинският съвет на СДС в Смолян предложи националната конференция да избере временно ръководство на партията, а през октомври да се насрочи нов редовен форум, съобщи Данчо Киряков, общински лидер на СДС, пред БТА. По мнение на Киряков вината за сегашното състояние на СДС е както на националното ръководство, така и на парламентарната група.

Групата на 29-имата твърди, че резултатите на конференцията са предизвестени поради апаратната й подготовка и по тази причина те нямало да присъстват на форума. На въпроса какво ще предприемат оттук нататък, след като е ясно, че "Раковски" 134 няма да отложи конференцията, нито пък Надежда Михайлова ще оттегли кандидатурата си, Муравей Радев върна проблема на нулата: "Отговорът на нашата протегната ръка от страна на НИС е цинизъм. Единственият начин да се спаси СДС е да не бъде лидер нито Михайлова, нито Костов". Според негови колеги, пожелали да не бъдат цитирани, възможно било не Костов, а Екатерина Михайлова да стане лидер на новата дясна формация. Уставът на новата партия се пишел от два месеца.

Не е изключено разцепление и в Младежкия съюз на СДС, призна пред "Дневник" парламентарният секретар на МСДС Димитър Стойчев. Сред младежите имало "значителен брой" привърженици на експремиера, които не можели да преглътнат неговото пренебрегване, въпреки че ръководството на младежката синя организация опита да предотврати разделението, като взе решение делегатите на МСДС на конференцията да гласуват по съвест.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK