Николай Свинаров: Няма друга възможност освен коалиция НДСВ-СДС-ССД

Повече от два месеца министърът на отбраната Николай Свинаров не даде нито едно интервю за печатна медия. През това време обаче към него се натрупаха доста въпроси - за проверката относно атентата в Карбала, стратегическия преглед на отбраната, промените във военния закон и други.

- - -

В: Защо докладът от вътрешноведомствена проверка за атентата в Карбала се превърна повече в анализ на представянето на първия батальон, отколкото в търсене на причините и виновните длъжностни лица?


- Целта на комисията не беше да търси вина. Надявам се да има по-сериозен анализ на този въпрос, изследвайки състава на комисията. От него става ясно, че не можем да очакваме тя да оцени виновността. За виновността има следствие, прокуратура и съд.

Все пак моето дълбоко убеждение е, че виновни са терористите, а не българските военнослужещи. Надявам се прокуратурата да промени обвинението и да го направи срещу неизвестен извършител, защото процедурите по задържането на атентаторите продължават. Според Наказателно-процесуалния кодекс те трябва да бъдат съдени от български съд.

В: След смяната на командира на втория батальон подп. Наско Люцканов заради слаб английски език висши военни прогнозираха, че опасността за батальон се е увеличила. Последваха и обвинения срещу министерството за лоша кадрова политика.

- Кадровата политика не е на военното министерство. Нека да припомним, че говорим за военнослужещи, които са на щат в Генералния щаб. Цялата система на избор и сертификация на батальона е въпрос на висшето военно ръководство, както и принципът на доброволност, по който се изграждат контингентите. По отношение на командира не сме имали голям избор и в момента, в който установихме, че има кой да изпълнява тази функция с по-добри комуникативни възможности от подп. Люцканов, направихме промяна. Много е лесно да се говори за сбърканата кадрова политика. Тя е проблем на цялата държава, която не се съкращава за разлика от армията. Не сме казали, че сме много велики в кадрите.

В: Каква беше истинската причина за смяната на подп. Люцканов - езиковата подготовка или тежкият му характер, както се говори?

- Не познавам характера на подп. Люцканов и мога да съдя по документите и отзивите, които имаме за него. Оценката за неговите качества ще продължава да бъде правена и това е един офицер от Българската армия, на който не спираме кадровото развитие. Особено важно е да имаме подготвени командири на батальони. Заговори се, че сме имали девет. Ако имаме и девет подготвени батальона, не ни трябва повече.

В: Къде е проблемът в набирането на военнослужещи за мисии зад граница?

- Големият проблем тръгва от необходимата промяна в Закона за отбраната с оглед принципа на доброволност. Нямаме време, което да губим за формиране на контингенти при участие в подобни мисии. Ако го спестим за подготовка, ще бъде достатъчно. С промените в закона ще имаме възможността да знаем колко от кадровите военнослужещи приемат принципа на доброволност при преподписване на договорите за кадрова военна служба. Тогава ще знаем с какви сили можем да участваме в мисии от военно-техническа и финансова гледна точка.

В: В предлаганите промени обаче се предвижда военнослужещите да подписват допълнителни споразумения за доброволно участие в мисии, тъй като в противен случай ще им се търси място в друго поделение. Ако не се намери, те ще трябва да напуснат армията.

- Нямаме голям избор при необходимостта да имаме армия, която да участва в мисии. Защото това е един от приоритетите. Трябва да е ясно, че това е част от сериозното бъдеще за реализация на кадровите военни.

В: Защо се предлага промяна в закона, която предвижда българите с двойно гражданство задължително да ходят в казарма?

- Това е временна мярка. Армията преминава към професионализация, но се оказа, че тази професия не е предпочитана в България. Не знам дали стана прекалено нисък процентът на реална безработица, но факт е, че остават незаети много места. Статистиката не сочи добри показатели за числеността на набора, който трябва да влиза в армията преди реализирането на професионализацията. Това е проблемът. Още повече че в момента има много набори, които влизат в казармата. Те са за много кратък период - 6 и 9 месеца. Попълването на армията от наборни военнослужещи изисква тази промяна. Освен това така е по-коректно от политическа гледна точка. Двойното гражданство не би трябвало да означава липса на задължения.

В: Кога очаквате армията да стане професионална?

- Във военната доктрина пише, че това ще стане през 2010 г. С началника на Генералния щаб ген. Никола Колев преди година бяхме оптимисти, че това може да се случи през 2006 г., но сега губим оптимизъм и се надяваме да реализираме написаното в доктрината.

В: Как ще коментирате атаките срещу вас от страна на БСП, че има предрешаване на резултатите от конкурса за модернизация на вертолетите Ми-24 и Ми-17 в полза на британската компания BAE systems?

- Оказва се, че не само парламентът контролира изпълнителната власт, но и политическа сила, която е в опозиция, прави подобни опити. Една политическа сила се опитва да влияе на вземане на решения от изпълнителната власт. За мен това е не само некоректно и недостойно, но и глупаво.

В: Може ли да се очаква, че зад това влияние има икономически интереси?

- Нищо друго не може да се очаква. Струва ми се, че, когато “Петролгейт” придобива своето развитие, се търси скандал там, където го няма, за да се отвлече вниманието.

В: Кога ще завърши стратегическият преглед на отбраната, за да започне преструктурирането на въоръжените сили? Предвижда ли се ново съкращаване на армията?

- България трябва да прецени каква е минимално необходимата армия, която не трябва бъда заковано число в стратегическия преглед. Оттам нататък според ресурсите да гради сили срещу рисковете и заплахите. Не говорим за съкращения, а за изграждане на армията по новите структури до 2015 г., а не до 2005 г. Има достатъчно естествени пътища това реорганизиране да се извърши без съкращения, както в бяха предвидени в План 2004. Числеността ще бъде резултатна величина, а не политическа измислица, към която да се стремим в изпълнението на задачите.

В: Стратегическият преглед предвижда обаче различни варианти за командна структура на армията. Общото за всичките е, че довеждат до намаляването на командния състав на армията. Това няма ли автоматично доведе и до съкращаване на числеността?

- В армията трябва де съкратят някои от командванията и структурите. Трябва да имаме малка, но боеспособна армия, а това няма да стане с надути командни структури, така че съкращения там ще има.

В: Притеснявате ли се за стабилността на парламентарната група на НДСВ с оглед на намеренията на БСП да внесе вот на недоверие към правителството? Новото време продължава да дава сигнали, че възнамерява да се отдели в самостоятелна формация?

- Продължавам да си мисля, че ако надделее разумът не само в НДСВ, но изобщо в парламентарно представените политически сили, ще стана ясно, че никой не желае предсрочни избори. При неизяснена схема в СДС и при едно предстоящо разпадане на БСП на мен ми се струва, че или няма да бъде внесен вот на недоверие или той ще бъде внесен, за да не успее.

В: Наблюдаваме разцепление в СДС и БСП, какво може да се очаква за НДСВ?

- Много е рано за разпадане на НДСВ, защото то още не е изградено.

В: Как се отнасяте към поведението на нововремците?

- Всякакви оценки могат да бъдат направени. Не виждам проблем в това да има дискусионни клубове в рамките на парламентарната група. Проблемът е, че има различни виждания и интереси, които, ако не могат да бъдат отстоявани на базата на мнозинството и групата, се търсят различни подходи. Една такава тема е нов избирателен кодекс. Проблем, който е важен и трябва да намери решението си.

В: Как ще коментирате ставащото в СДС?

- За разлика от Божидар Димитров и Ахмед Доган нямам кандидат за председател на СДС. Струва ми се, че и не би трябвало другите политически сили да се намесват. Убеден съм, че в СДС има хора, които ще възстановят институционално вярата в синята идея и нейната реализация.

В: Има ли възможност за една бъдеща коалиция между СДС, НДСВ и Съюза на свободните демократи?

- Ако трябва да бъда докрай откровен, мисля, че друга възможност не съществува.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK