Парламентът прие категоризацията на плажовете и пистите

Плажовете и ски-пистите вече ще бъдат категоризирани, реши парламентът като прие на второ четене текст от промените в Закона за туризма. С измененията те ще се включват към туристическите обекти, които по принцип са с категория, определена от министъра на икономиката. Поради изчерпване на пленарното време обсъждаенто на проекта беше прекратено.

Депутатите приеха, че туроператорска или туристическа агентска дейност на територията на България ще се извършва само от регистрирани по закона лица. Досега режимът за такава дейност беше лицензионен.

Спор в пленарна зала предизвика приетият на второ четене текст, според който министърът на икономиката съвместно с министрите на регионалното развитие, на околната среда, на здравеопазването и на културата, ще предлага на Министерския съвет да определи с наредба условията и реда за придобиване на статут на курорт с национално значение. Депутати от опозицията казаха, че няма информация какво се влага в понятието "курорт с национално значение". Заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов посочи, че в преходните разпоредби на предлагания проект е записано, че курорт с национално значение е селище без постоянно живеещо население, без самостоятелно землище, със собствена инфраструктура, което задоволява общонационалните потребности в областта на туризма.

Друг приет на второ четене текст предвижда да бъде създадена Агенция по туризма към министъра на икономиката. Агенцията ще е второстепенен разопредител с бюджетни средства. Към изпълнителния директор на Агенцията по туризма се създават Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти и Експертна комисия по категоризация на туристически обекти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK