Надежда Михайлова остава лидер на СДС

Лидерът на съюза на демократичните сили беше преизбрана в нощта срещу неделя за председател на партията. От гласувалите 2816 делегати на националната конференция за Михайлова дадоха гласа си 2438 души. За опонента на Михайлова - Велислав Величков са гласували 337 от делегатите на конференцията.

Според промените в устава на синята партия, приети в събота, конференцията избра и осем члена на НИС, от които първите четирима с най-много гласове ще бъдат заместник-председатели на партията. Те са Владимир Кисьов - 1969 гласа, Емануил Йорданов - 1596 гласа, Ергин Емин - 1369 гласа, Николай Младенов - 1219. Досега заместник-председатели на СДС бяха Владимир Кисьов, Емануил Йорданов и Йордан Бакалов. Четвъртият заместник-председател на партията - Екатерина Михайлова, подаде оставка през януари и нейното място не беше попълнено.

Останалите членове на НИС са Димитър Йорданов -1195 гласа, Йордан Бакалов - 1159 , Младен Влашки - 1102, както и досегашния главен секретар на партията Иван Иванов - 1063.


По право членове на съвета за председателят на СДС, председателят на парламентарната група на СДС и главният секретар на партията, който ще бъде избран от Националния съвет. От състава на сегашния НИС не бяха преизбрани Господин Тонев и Ваньо Шарков, които получиха съответно 689 гласа и 710 гласа. Новите членове в съвета са Димитър Йорданов и Младен Влашки. За състава на НИС са гласували 2803 души, действителните бюлетини са 2684.

В интервю за БНР Надежда Михайлова заяви, че се радва, че голямата част от конференцията и дебата по време на конференцията са били насочени към това какво ще се случи оттук нататък. "Важно е как ше върнем доверието на хората, защото те не се интересуват кой кога е избран за лидер на СДС, или кога ще бъде поредната конференция. Интересуват се какво предлага СДС на хората в България и коя е алтернативата, която дава на онова, което в момента не се случва в страната, т.е. решаването на проблемите им", добави Михайлова.

Според новият-стар лидер от поведение на хората в различните лагери в СДС в следващите дни и месеци ще зависи дали те са в състояние да изведат на преден план онова, което ги свързва, а не онова, което ги разделя. Михайлова добави, че СДС е поел пътя на обновлението си. Лидерът на СДС обеща, че ще ръководи партията чрез принципите на солидарност, справедливост, диалогичност.

Надежда Михайлова смята, че е необходимо партньорство между десните сили, с цел след следващите парламентарни избори да се направи правителство, в което няма комунисти.

"Като водеща сила в дясното политическо пространство СДС ще търси партньорство с други партии, споделящи същите принципи, за да се формира десноцентристко ефективно, отговорно и отзивчиво правителство след следващите парламентарни избори", беше записано и в резолюцията, приета в неделя от 14-та Национална

конференция на сините. В нея се посочва, че СДС няма противници в дясното

политическо пространство и в интерес на демократичното развитие на България сините са готови за партньорство с останалите демократични партии, на основата на своите политически принципи, ценности и споделени програми.

СДС е за по-ниски данъци, по-добро образование, за по-сигурно здравеопазване, каза пред делегатите Надежда Михайлова. По думите й българите искат да се чувстват сигурни за живота, който им предстои след пенсиониране, да имат сигурност за своя дом и за своите улици. Затова СДС е за социална реформа без разхищения и злоупотреби и за стриктно прилагане на законите, посочи Михайлова.

На пресконференция в неделя председателят на СДС каза, че спира да коментира темата с лидерството на СДС, тъй като 14-та Национална конференция е дала отговор на въпроса за водената политика и я е препотвърдила. "Въпросът за лидерството за нас сега вече е затворен, на следващата конференция ще може да се кандидатира всеки", посочи

Михайлова.

"Ако бъде създадена формация на Иван Костов, СДС и новата партия трябва да имат добри отношения, защото аз продължавам да вярвам- въпреки че може да се различаваме в подходите, споделяме едни и същи цели", заяви Михайлова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK