Данъчната полиция ще може да разследва само дребни престъпления

Възможно е законодателят да предвиди Службата за фискални разследвания да се занимава с по-дребни престъпления. Това прогнозира директорът на Националната следствена служба Ангел Александров. Според него това може да са укриването на доходи и имущество, а по-големите престъпления ще се разследват по реда на Наказателния кодекс.

По време на откриването на семинар с международно участие за данъчната правоохрана той връчи на финансовия министър Милен Велчев новоразработена методология от службата за разследване на данъчни престъпления.

В семинара ще участват експерти от САЩ, Франция, Италия и Холандия, като обсъжданите теми ще са свързани с данъчните престъпления и начините за тяхното предотвратяване. Пред участниците Милен Велчев заяви, че Службата за фискални разследвания ще се занимава основно с анализаторска дейност. Той подчерта, че данъчните предотвратяват годишно опити за източване на около 600 млн. лв. по ДДС схеми. Създаването на един такъв орган ще повиши ефективността от работата на данъчната администрация, заяви Велчев. Подкрепа за създаването на данъчна полиция изказа и американският посланик Джеймс Пардю. Той посочи, че ограничаването на достъпа до данъчната тайна е пречка за по-ефикасното противодействие на престъпниците. Вътрешният министър Георги Петканов пък предложи по време на дискусиите на семинара да бъде включен и подготвяният от МВР проектозакон за конфискация на доходи и имущество, придобити от престъпна дейност.

На откриването на семинара беше поканен и главният прокурор Никола Филчев, който е един от най-големите противници на създаването на данъчна полиция. Той обаче не дойде.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK