Експерти от САЩ препоръчват данъчната полиция да подслушва

Данъчната полиция трябва да може да подслушва телефони, да монтира "бръмбари" и да работи под прикритие. Това са част от препоръките на американското министерство на финансите, които бяха отправени по време на международен семинар за създаването на Службата за фискални разследвания.

От американското финансово министерство смятат още, че данъчната полиция трябва да може да призовава свидетели без предварително разрешение от съда. Представянето на документи трябва да има предимство пред банковата, данъчната и други тайни, смятат експертите. Друга част от предложенията са служителите на службата да могат да прехващат и четат кореспонденция без предварително разрешение от съда. Сред препоръките е при разследването на организирани престъпни групи данъчната полиция да може да провежда операции под прикритие. Според американските специалисти в разпоредбите на Наказателния кодекс трябва да има всеобхватна формулировка, включваща всички форми на неизпълнение на данъчните задължения.

Главният данъчен директор Николай Попов заяви, че се предвижда Службата за фискални разследвания да бъде подчинена на министъра на финансите. Засега още не е решено дали структурата ще е централизирана, или ще има и регионални звена. При работата си служителите на този орган ще са в пряка координация с МВР, следствието, митниците и финансовото разузнаване.


За проблемите пред бързото съдебно производство обясни Румен Киров от следствието. Той припомни, че когато един данъчен акт стигне в съда, се назначава експертиза, която се изисква от прокурорите. Вещото лице трябва да преповтори работата на данъчните, обясни Киров. "Експертите, които правят експертизата, обаче са по-малко грамотни от данъчните. Не може да очаквате от един съдия в районен съд, който досега се е занимавал с откраднати кокошки и овце, да разбере данъчната материя и бързо да постанови присъда", каза още той. В САЩ при подобни производства не се наемат вещи лица, а се ползват данъчните експерти.

За последните пет години нанесените щети на бюджета от данъчни измами с ДДС са за 2.5 млрд. лв. Това явление е практика, има цели градове, които се изхранват от подобен бизнес, заяви Николай Попов. Близо 10% от регистрираните по ДДС са в т. нар. рисков сектор (общо регистрирани по ДДС са 80 хил. стопански субекта). Използваните схеми за източване на ДДС са най-различни и постоянно се модернизират. Едни от последните примери са рекламни банери в интернет, обясни Попов. За поддържането на един активен банер са необходими 3-4 хил. евро годишно. Данъчните са се натъквали на случаи, когато тази сума е няколкостотин хиляди евро. Последните наблюдения показват, че металните отпадъци, които са освободени от ДДС, се изнасят като промишлена стока и се ползва данъчен кредит. По презумпция бизнесът гледа на данъчния като на рекетьор, а данъчният на бизнеса - като на престъпник, допълни Попов. От 2002 г. досега на прокуратурата са предадени над 2200 случая, които са от 20 млн. лв. до няколкостотин милиона лева. Издадените присъди досега обаче са четири.

- - -

Създаването на данъчната полиция има три цели - наказателна, превантивна и фискална. По първата ще се цели да се скъси срокът от разкриването на данъчната измама до произнасянето на присъдата, обясни Николай Попов. Колкото повече се бавим, толкова повече демотивираме обществото доброволно да спазва данъчното законодателство, а данъчната администрация - да работи по-ефективно, допълни той. С фискалната цел ще се опитаме да върнем част от парите, придобити чрез измами, обратно в бюджета, поясни Попов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK