Свинаров иска държавни гаранции по сделки за 2 млрд. лв.

Три стратегически проекта за модернизация на армията, без които България няма да изпълни графика за реформи за членство в НАТО, са изправени пред опасността да бъдат блокирани заради начина им на финансиране и искането то да се обвърже с държавни гаранции. Общата стойност на проектите за ремонт на вертолетите Ми-24 и Ми-17, за подмяна на автомобилния парк и за построяването на кораби за морска охрана е около 2 млрд. лв. Парите обаче не са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната, а договорите за някой от тях вече са сключени (с "Даймлер Бенц" за автомобилния парк) или са пред завършване (за ремонт на вертолетите). В бюджет 2004 са посочени средства единствено за покупката на учебно-тренировъчни самолети "Пилатус".

Министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи, че американски, германски, италиански и испански компании са предложили фирмено кредитиране за проектите, но са го обвързали с искане за държавни гаранции от българската страна. Министърът участва в българо-чешки бизнес форум за отбранителна промишленост, като въпросът с предоставянето на държавни гаранции бе повдигнат от чешки компании. Според Свинаров има две форми, посредством които държавата се ангажира с финансови гаранции за бизнес сделки - пряка (когато директно се сключва договор с дадена компания) и вследствие на междуправителствени договорености. И двете форми обаче предвиждат и одобрение от парламента, като за пряката се изисква и съгласуване с Международния валутен фонд. Проблемът при нея е, че фондът е известен с отрицателното си отношение към държавните гаранции и отстоява ограничаването им до минимум. Свинаров обаче се надява на благосклонността на международната финансова институция в този случай.

Втората форма е финансов ангажимент за гаранции, поет в двустранен междуправителствен договор с държавата, от която е съответната фирма. "Очаквам, че някои от страните от НАТО ще дадат възможности с правителствени решения за предварително авансиране на програми за модернизиране на армията. В това отношение има сигнали от Франция", каза Свинаров. По думите му вече има конкретни предложения и по двете форми. Правителството трябва да вземе решение коя от тях да избере за финансиране на проектите. "Процедурата е тежка. До средата на годината се надявам да имаме проекти, които да бъдат гарантирани по този начин", посочи министърът на отбраната. Той допълни, че по тези въпроси вече са водени разговори с финансовия министър Милен Велчев. От Министерството на финансите обаче не обявиха дали проектите ще бъдат подкрепени с държавни гаранции.


Казаното от Свинаров коренно противоречи на досегашните му изявления за финансирането на проектите за модернизация на армията. В края на миналата година, след сключването на договора с "Даймлер Бенц" за близо 1 млрд. лв. той заяви, че няма да е необходимо парламентът да гласува държавна гаранция за обновяването на автомобилния парк, който се финансира със заем от германската компания. По думите му той е поискал съдействие от Държавния департамент на САЩ и от Пентагона, за да получи разрешението на Международния валутен фонд за стартирането на проекта.

Предложенията на военния министър за държавни гаранции могат да срещнат съпротивата на МВФ и на опозицията в парламента. До 31 март всички проекти, които се нуждаят от държавни гаранции, трябва да се внесат и разгледат в Министерския съвет, пише в Закона за държавния дълг и правилника за прилагането му. Източници от финансовото министерство обясниха, че те ще се разгледат и от МВФ, за да не бъде нарушен бюджетът за тази година. В него е записано, че "предвид факта, че размерът на дълга по държавни инвестиционни заеми показва тенденция на увеличение, процесът на одобряване на нови държавни гаранции и държавни инвестиционни заеми ще бъде стриктно регулиран, подчинен на определени критерии и обвързан с риска за бюджета".

Няма пречка да се внесат проекти с държавни гаранции за модернизирането на армията и да се одобрят от парламента, но стига да бъдат издържани и приети от Министерския съвет, обяви депутатът от НДСВ Ралица Агайн. Юнал Тасим от ДПС каза, че въпросът не е обсъждан от движението и военният министър не е представял такива идеи пред тях. Най-категоричен в позицията си е депутатът от ОДС Муравей Радев. Според него не трябва да се дават такива гаранции. Само в крайни случаи трябва да се стига до подобни решения, защото може да се увеличи неоправдано държавният дълг, каза Радев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK