Левицата може да сезира прокуратурата заради дивидента на БТК

Парламентарната група на Коалиция за България /КЗБ/ поиска в сряда да бъде свикано извънредно заседание на парламентарната комисия по икономическа политика, на което да бъде представена информация за приватизацията на БТК. "В заседанието на комисията от левицата поискаха да участват вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев", оповести от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на КЗБ Румен Овчаров.

"През миналата седмица Коалицията изрази своята позиция срещу приключването на сделката за приватизация на БТК като непрозрачна, незаконна и неотговаряща на националните интереси на страната. Сделката за БТК е вече престъпна, защото през последните две години не се сбъднаха апокалиптичните прогнози за състоянието на компанията", допълни той.

"Миналата седмица КЗБ изпрати писма до министрите Лидия Шулева и Николай Василев, но те не отговориха на искането ни да се явят в парламента и да информират народните представители за това каква сделка и с кого сключват", каза заместник председателят на ПГ на КЗБ. Според Овчаров е ясно, че двамата вицепремиери не са дали информация по сделката, защото няма как да отговорят на четири въпроса - кой е новият собственик на БТК, коя е финансовата схема чрез, която се финансира той и откъде са се появили новите собственици на компанията.


Овчаров попита на кой етап от процедурата е била променена схемата за финансовото обезпечаване на сделката, както и кога и как е бил поискан лиценз за трети GSM-оператор, защото съгласно стратегията за приватизация на БТК, това трябва да бъде направено с подаването на индикативните оферти.

"Няма да може да отговорите и кога, и как беше решено дивидентът на компанията за 2003 г. да бъде разделен между българската държава и новия собственик при положение, че миналата година новият собственик се отказа от дивидента за 2002 г.", поясни Овчаров.

"Ако в срок от 3 дни министър Василев не предприеме действия като принципал за усвояване на дивидента на БТК от държавата, КЗБ ще сезира прокуратурата за неговите действия", заяви Овчаров. "Новият договор за продажба на БТК не е одобрен от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, с което изпълнителният директор на агенцията Илия Василев нарушава Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, и устройствения правилник на АП", допълни той.

Овчаров отбеляза, че само за тази година печалбата на БТК е 360 млн. лева, през 2003 г. тя е била 240 млн. лева и това, по думите му, се дължи на променената конюнктура на международния финансов пазар и цифрофизацията на БТК, която се е увеличила повече от два пъти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK