Велчев благослови закона за конфискацията

На заседанието си в четвъртък правителството ще разгледа законопроекта за отнемане на незаконно придобитото имущество, внесен от министъра на вътрешните работи Георги Петканов. Това съобщи финансовият министър Милен Велчев.

Той посочи приемането на закона като аргумент, че институциите имат воля да се борят срещу фискалните престъпления. Велчев заяви, че вече не стои въпросът дали да има служба за фискални разследвания, а как да бъде създадена. Официалното съгласуване на проекта за създаване на този орган със заинтересованите ведомства предстои през следващите седмици, а до края на март той ще бъде внесен в Министерския съвет. Един от най-твърдите противници на данъчната полиция беше министър Петканов. В същото време законът за конфискацията на няколко пъти не успя да мине през правителството, като веднъж причината беше отсъствието на Велчев.

Двете основни функции на новата служба за фискални разследвания ще бъдат разследваща и анализаторска. Главният данъчен директор Николай Попов поясни, че във връзка с новата структура ще бъдат променени някои закони. Това са Наказателно-процесуалният и Наказателният кодекс, както и законите за банките и за специалните разузнавателни средства. Вероятно ще се наложат промени и в Гражданско-процесуалния и Данъчно-процесуалния кодекс, каза още той. По думите му основните промени ще бъдат в НПК и в Закона за банките, като идеята е да се промени редът за достъп до банковата тайна от служителите на новата служба. Целта е този достъп да се изравни с възможностите за достъп до банковата тайна на следователи и прокурори. Сега единственото, което може да прави данъчната администрация, е да запорира банкова сметка, без да получава информация какво съдържа тя. Другата промяна е свързана с това службата да има информация за броя, вида и посоката на транзакции от дадена банкова сметка в страната и чужбина.

Предлага се новата служба за фискални разследвания да има допълнителни разследващи правомощия. Избор на политиците ще бъде на кого да бъде подчинен новият орган и какви да бъдат правомощията му, макар в проекта да има предложение за това. Засега предложението е данъчната полиция да бъде подчинена на министъра на финансите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK