Депутати ще променят ЗОП заради военните

Депутатите от "Коалиция за България" Ангел Найденов и Румен Петков внесоха в Народното събрание предложение за промени в чл. 6 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). До предложението се стигна, след като министър Димитър Калчев отказал да даде информация за обществените поръчки за ремонта на изтребителите МиГ-29 и и модернизацията на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24.

Калчев отговорил на депутатите, че няма информация по случаите, защото поръчките в областта на сигурността и отбраната не се включват в приложеното поле на Закона за обществените поръчки. В сега действащия закон както и в обсъждания в парламентарната комисия по икономическа политика проект на новия нормативен акт се изключват от ЗОП обществени поръчки, "свързани с отбраната и сигурността, които са предмет на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, или когато изпълнението им трябва да е придружено със специални мерки за сигурност".

"Не може да се засекретява определен обем от информация при тези обществени поръчки", заяви Ангел Найденов. В Регистъра на обществените поръчки следва да се вписват и данните за процедурите от отбраната, за да се спазват принципите за прозрачност на сделките, публичност на информацията, равнопоставеност на стопанските субекти и контрол над ефективното разходване на бюджетни средства, категоричен е Найденов. Според него сега действащата система създава предпоставки за непрозрачност и корупция. "Очакваме подкрепа и от другите политически сили и ще внесем предложението си в икономическата комисия, за да го предвиди в новия закон", допълни депутатът.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK