Софийският университет ще приеме над 4700 студенти през тази година

Кандидатстудентският изпит по литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъде на 14 юли, а по история - на 19 юли, съобщиха от пресцентъра на университета. Първите два изпита в Алма матер ще бъдат по богословие и по италиански език на 12 юли.

За следващата година Софийският университет е заявил 3500 места за бакалаври редовно обучение и 690 за задочници. Заявените места за магистърски програми редовно обучение с прием след средно образование са 265, а 314 са в задочната форма. Местата за магистри след висше образование са общо 1600. Университетът е внесъл предложението си за броя на новоприетите студенти в Министерството на образованието.

- - -

В училищата масово се дублират ученици, за да се запазят от съкращаване паралелки. Това стана ясно при въвеждането на единен компютърен регистър за страната, обяви експертът от Министерството на образованието Мариана Мотева на срещна с директори от Добрич. По нейни данни често едно и също дете е записвано едновременно в две и повече училища, понякога в различни населени места. Според Мотева тази система за запазване от съкращения е стара, но досега данните се обработвали ръчно и директорите на просветните ведомства разчитали да не попаднат на бдителен чиновник от министерството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK