Фирма съди митниците за изгубен товар

Русенското дружество "Дунав-Майн-Рейн" ще заведе съдебен иск срещу Агенция "Митници" за изгубени 120 тона лек и тежък разтворител на стойност 53 хил. долара и за пропуснати ползи от 200 хил. лв., съобщи собственичката на фирмата Димитринка Пантелеева.

Стоката й е била задържана от митниците при внос през юни 2003 година заради съмнения за контрабанда, но четирите извършени проби на разтворителя доказали, чe няма подмяна на декларираното. Пантелеева спечелила делото срещу митниците още на първа инстанция. След като агенцията не обжалвала решението на съда, Пантелеева поискала да си прибере товара. Оказало се обаче, че два дни след заседанието на съда химикалите били откраднати от склада, който митницата наела, за да ги съхранява.

"Моя проверка установи, че в неделя - забележете, почивен ден, във въпросния склад се е появил униформен митничар, който се е представил за служителя, издал акта за задържане на стоката. Той бил с осем камиона и носел документите от съда, така че складодържателят му дал стоката", обясни Пантелеева. Собственикът на склада нямал договор с митниците и не е бил уведомен, че товарът е под митнически контрол, така че не може да му се търси отговорност, обясниха юристи. Специалисти от петролния бизнес обясниха, че помещение за съхраняване на толкова малък по обем товар може да се намери много трудно, така че изборът на склад едва ли е случаен.


"Не мога да си обясня как такъв товар може просто да изчезне. Разтворителите се използват в петролния бизнес. Вероятно са били пласирани в няколко по-малки бензиностанции, но за да откраднеш такъв товар, трябва предварително да се договориш със 7-8 дребни търговци, иначе ще се появи проблем със съхранението.

Допускам, че е възможно стоката да е изнесена зад граница, но и това не може да стане от някой случаен крадец, защото осем камиона, които да извозят такава стока, не се намират под път и над път", обясни Пантелеева. Тя разказа, че още преди съдът да се произнесе и стоката да бъде освободена, при нея идвали хора, които й предлагали 35 хил. долара, за да я купят. "Попитах ги как ще си я вземат от митниците, а те казаха, че това е тяхна грижа. Аз не се съгласих, защото от такава сделка губя повече от 15 хил. долара, а правото е на моя страна", обясни Пантелеева. До момента тя е изпратила две нотариални покани до агенцията за възстановяване на дължимата сума, но не е получила отговор. "Казаха ми само, че е хубаво, че съм ги пратила, защото така сумата може да бъде предвидена в бюджета за следващата година - ето че годината дойде, а нищо не се случва", добави тя.

От Агенция "Митници" не бяха открити за коментар.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK