Петканов е сигурен в приемането на закона му за конфискацията

Парламентът ще гласува приетия от Министерския съвет законопроект за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Това категорично мнение обяви вътрешният министър Георги Петканов месец и половина след срещата с депутатите от НДСВ, когато посочи, че не знае каква ще бъде съдбата на закона.

Според министъра промяната се дължи на факта, че вече много депутати и представители на други институции са се запознали със законопроекта. "Той не е насочен срещу богатите хора, а срещу престъпните босове", посочи Петканов.

По думите му задължително условие да започне процедура по отнемане на имущество от престъпна дейност е да е налице влязла в сила присъда за престъпления, характерни за организираната престъпност - тероризъм, наркотрафик, контрабанда, пране на пари, трафик на хора, изнудване, грабежи, незаконна търговия с оръжие и други.


Същото каза и председателят на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев, когато заяви през уикенда пред "Нова телевизия", че законопроектът е претърпял много сериозни промени. "Законът посяга само на доходите, които твърдо са свързани с престъпна дейност", посочи той.

"Обвиненията, че може да се стигне до политическа репресия или съсипване на законен бизнес, са неоснователни, защото освен да имаш присъда по такива тежки престъпления, отнемането на имуществото ще се решава от съда на три инстанции, а в процедурата няма да участва изпълнителната власт и прокуратурата", категоричен е вътрешният министър.

По БНР финансовият министър Милен Велчев посочи, че никога не се е противопоставял на този законопроект. "След задълбочена дискусия с министър Петканов ние стигнахме до заключението, че целите на този закон могат да се постигнат без допълнителни разходи на държавни средства и че данъчната администрация вече е подготвена и е способна да извършва действията, които ще й се възлагат с този закон", коментира Велчев.

В същото време на организираната от управляващите дискусия "2005 и предизвикателствата пред НДСВ" социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова прогнозира, че подготвяният закон ще има пропаганден ефект върху хората с най-ниски доходи. Политологът Иван Кръстев посочи, че няма нищо по-опасно, ако правителството има криза на популярност, да търси популярни мерки, тъй като те биха се обърнали лесно срещу него.

Днес министър Петканов ще се срещне с европейски експерти в областта на отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност, от Ирландия, Испания и Франция. Утре ще се проведе дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, в която ще участват представители на съдебната система, Агенцията за финансово разузнаване и обществени организации. По-късно следобед в Народното събрание ще има и кръгла маса по същия проблем.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK