Данъчните ще проверяват по закона "Петканов"

Специални отдели в данъчната администрация ще извършват проверка и обезпечаване на имущество по проектозакона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Първоначалната идея беше да се създаде нарочен орган, който ще извършва проверката на имуществото, но впоследствие министрите на вътрешните работи и на финансите Георги Петканов и Милен Велчев се споразумяха тази дейност да се изпълнява от данъчната администрация. С министър Петканов стигнахме до заключението, че целите на този закон могат да се постигнат без допълнителни разходи на средства и че данъчната администрация е подготвена и способна да извършва действията, които ще й се възлагат с този закон, заяви Велчев в интервю пред БНР.

Според законопроекта на Петканов, който беше одобрен от правителството, служителите в тези отдели трябва да са юристи или икономисти с най-малко петгодишен стаж по специалността.

Проверката по издирването и установяването на имущество, което ще се обезпечава със запор или възбрана за разпореждане, не може да продължи повече от 10 месеца. По изключение със заповед на финансовия министър този срок еднократно може да бъде удължен с три месеца. Актът за образуване на производството по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, се издава от началниците на специализираните отдели, той е необжалваем и не подлежи на връчване, пише още в проекта.


Без започнало наказателно производство за определен вид престъпления, характерни за организираната престъпност, отнемането на имущество не може да започне, обясни Петканов. Тази процедура започва едва когато за лицето има влязла в сила присъда. Дотогава специализираните отдели могат да поискат от съда само запор на имуществото.

Проверяваният срок е ограничен до пет години назад. Началник в специализиран отдел може да поиска от съда разкриване на банкова тайна, свързана с операциите и съдържанието им по сметки на проверяваното лице.

В МВР чужди експерти обсъдиха с министър Петканов прилагането на закона у нас. "В Ирландия заради този закон явни престъпни босове са съдени и осъдени ефективно. Завели сме дела срещу около 20 крупни босове от организираната престъпност. За седем години сме запорирали пари и имущество на стойност 51 млн. евро, чрез открити данъчни нарушения бюрото е събрало 80 млн. евро, конфискувахме 56 млн. евро", заяви Феликс Макена, председател на бюрото в Ирландия.

"Нямаме списък с лица, които законът да удари, не знаем колко можем да съберем, но ако трябва да гадая, вероятно това ще докара десетки милиони левове в бюджета всяка година", каза Петканов.

Действията, които са предвидени за данъчните в закона "Петканов", се изпълняват и сега. Те и в момента налагат обезпечителни мерки върху имущество в хода на данъчното производство.

Тези спецотдели ще имат различни правомощия от тези, които ще имат служителите от службата за фискални разследвания, по-известна като данъчна полиция. Това ще бъде нова структура. Дейността й ще бъде уредена в специален закон, който все още се подготвя. На този етап се предлага тя да е на подчинение на финансовия министър. В службата ще бъдат заети около 200 души. Главният данъчен директор Николай Попов е на мнение, че службата трябва да има по-големи правомощия от тези да се занимава само с анализи. Идеята е служителите на този орган да участват в досъдебното производство и да събират годна доказателствена информация, която да се представя пред съда. Доказателствата трябва да могат да се ползват от прокуратурата и да имат стойност в наказателното производство, смята Попов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK