Личните предпазни средства разделиха работодателите

Личните предпазни средства могат да бъдат изключени от обхвата на придобивките, върху които не се начисляват социални осигуровки. Според сега действащите разпоредби привилегията важи, ако това е записано в колективния трудов договор или е установено с нормативен акт. Правителственото предложение колективният трудов договор да отпадне като основание за това облекчение раздели Националния съвет за тристранно сътрудничество на последното му заседание. Синдикатите и три от работодателските организации се обявиха против предложението, докато стопанската камара изненадващо подкрепи изпълнителната власт.

Министърът на труда Христина Христова е обещала да внесе на правителствена оперативка искането на работодатели и синдикати за премахване на данъци и осигуровки върху ваучерите за храна, съобщиха участници в тристранката. Това ще стане обаче, след като Националният осигурителен институт направи още веднъж разчетите за пропуснатите си ползи, ако облекчението бъде прието. Според изчисления на НОИ от есента на миналата година, ако работниците си плащат осигуровките върху 40-те лева от ваучерите за храна, това ще донесе на института допълнителни приходи от 15 млн. лв. Тъй като системата с ваучерното хранене засега не е стартирала, а и едва ли веднага ще обхване планираните 100 хил. души, очаква се пропуснатите от НОИ ползи да са по-малко, прогнозира зам.-председателят на КНСБ Иван Кокалов. През миналата година национално представените работодателски организации успяха да убедят Министерството на финансите, че техните разходи за ваучерното хранене не трябва да се натоварват с данъци и осигуровки. Въпросът с осигуровките, плащани от работниците, обаче остана висящ.

На заседанието във вторник Съюзът за стопанска инициатива и Българската търговско-промишлена палата поискаха от облагаемия доход на едноличните търговци да се приспадат разходите им за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване и за застраховки. БТПП дори настоя искането да се разшири върху всички работодатели. Това обаче не срещна разбирането на изпълнителната власт. Според представител на Министерството на труда целта на данъчното законодателство не е да насърчава застрахователния бизнес и пенсионните фондове.

НОИ ще плаща болничните и майчинството на работници дори работодателят да не е внасял редовно вноските им, реши още тристранката. Изискването обаче е за съответния месец да е платена поне заплатата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK