Роди се “меко” съгласие за Велико народно събрание

Между политическите сили се очертава нещо като съгласие (но засега не и конкретно намерение) следващите парламентарни избори да бъдат за Велико народно събрание, което като минимум да приведе конституцията в съответствие с очакваното присъединяване на България в Европейския съюз.

Идеята беше лансирана преди седмица от зам.-председателя на НДСВ Даниел Вълчев. Въпреки твърденията на конституционалисти, че членството в ЕС не налага промяна на основния закон, освен Вълчев обратното заявиха и представителите на "двете СДС-та". В разговор пред БНТ Николай Младенов от СДС и Екатерина Михайлова от ОДС бяха категорични, че се налага свикване на Велико народно събрание. Твърдението е, че конституцията изрично трябва да допусне европейското законодателство като част от вътрешното. В момента основният закон предвижда, че това важи за международните договори, но юристите спорят дали тук се включва всяка от евроразпоредбите, които България ще трябва да спазва. Вълчев, Михайлова и Младенов изрично допълниха, че ако ще се предприемат и други промени в конституцията, те трябва предварително да бъдат договорени между политическите сили.

Очертаващото се макар и в груби линии съгласие по темата ВНС е първият знак за формиране на мнозинство в парламента без балансьора ДПС. Ако трите парламентарни групи - НДСВ, ОДС и СДС, се съгласят за свикването му, те биха могли да съберат необходимото квалифицирано мнозинство от 2/3 (или 160 гласа) макар и на ръба. Допитването на "Дневник" сред депутатите обаче показва, че засега темата "Велико народно събрание" се използва по-скоро за премерване на силите и нагласите в сегашния парламент, но конкретни стъпки засега не са предприети. Знак, че проектът ще стане наистина актуален, ще бъде, ако НДСВ потвърди намекнатото от Даниел Вълчев и внесе питане до Конституционния съд (КС) дали присъединяването налага ВНС. Помолен за коментар, проф. Стефан Стойчев, който е експерт към парламентарната комисия за промените в конституцията, каза, че целта е проектът да е готов до края на годината. Той обясни, че по принцип парламентът мотивира свикването на велико събрание с проект за изменение на основния закон, но не е възможно да се прогнозира как ще гласува ВНС.


Докато преди седмица БСП бяха много резервирани към идеята за велик парламент, Младен Червеняков, който има влияние по законодателните въпроси в левицата, коментира пред "Дневник" по-сговорчиво: "След тълкувателното решение на Конституционния съд има становища, че ред въпроси във връзка с членството в ЕС, както и свързани с промяна на мястото на различните органи на властта, не могат да се решат от обикновено народно събрание. Очевидно е, че е необходимо свикване на ВНС, но промените, които то трябва да извърши, не бива да засегнат социалния модел на държавата, който е залегнал в основния закон."

Миналата седмица, когато Даниел Вълчев за първи път лансира идеята, от БСП, ДПС и от вътрешната опозиция в НДСВ - клуб "Новото време", се обявиха против нея. Нововремците и левицата изразиха едни и същи съмнения - че чрез своята инициатива НДСВ се опитва да осигури физически повече места за хората си в следващия парламент. Във Велико народно събрание има 400, а не 240 депутати, с тази идея НДСВ решава вътрешнопартийни проблеми, заяви тогава Борислав Цеков от "Новото време". С почти същите думи коментира по същото време и лидерът на БСП Сергей Станишев. В четвъртък обаче заместничката на Доган Емел Етем уточни, че следващия вторник тяхната парламентарна група ще обсъди идеята. В ДПС вероятно си дават сметка, че за пръв път макар и на теория в този парламент може да се вземе решение без тях. Най-сложна е позицията на БСП, тъй като социалистите са настроени за победа на следващите избори, която няма да е пълноценна, ако се стигне до велик парламент. ВНС приема конституционните промени с мнозинство от две трети от всички народни представители на три гласувания в различни дни. Дори БСП да има мнозинство в него, то едва ли ще е квалифицирано, така че тежестта на останалите партии ще е по-голяма.

Изчисленията, които правят партиите вдясно и НДСВ, вероятно са, че ще имат време да се представят по-добре на по-следващите избори, когато ще се избира нормален парламент. Друг е въпросът колко би продължило едно велико събрание. То се занимава основно с конституцията, макар че излъчва правителство за времето на съществуването си и при необходимост може да приема и закони. Великото събрание е длъжно да се саморазпусне, след като изпълни мисията си, но отсега е трудно да се прецени дали партиите в него биха се сработили бързо за приемане на конституционните промени. Така или иначе политически сили ще трябва да започнат още от сега съгласуване на идеите си. НДСВ до момента не е обсъждала и предложила нищо извън техническата поправка за Европейския съюз. Преди около две години ОДС (в стария му вид) предложи 24 идеи за радикални промени, включително промяна в баланса на властите. Сега обаче има два субекта на мястото на ОДС и те тепърва ще трябва да излагат позициите си. БСП пък не иска да се пипат "идеите и философията" на сегашната конституция, която беше приета с червено мнозинство през 1991 г. Отделно се подхвърлят идеи ВНС да премахне собственото си съществуване и бъдещите поправки в конституцията да се правят от обикновен парламент и с референдуми. Различията между политическите сили се виждат още отсега в конституционната комисия, където по всички въпроси текат бурни спорове още преди да се стигне до сериозните промени, като например преструктуриране на съдебната власт.

- - -

Екатерина Михайлова изрази опасенията си да не би ВНС да е маньовър за по-дълго оставане на власт на правителството на НДСВ, тъй като според нея не били ясни правомощията на институциите през този период.

Твърденията на Михайлова са юридически несъстоятелни, тъй като има изричен запис в конституцията, че ВНС изпълнява функциите и на обикновено, т.е. след каквито и да било избори ще има формиране на ново правителство, каза Младен Червеняков. Същото категорично потвърдиха всички запитани от "Дневник" конституционалисти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK