Три световни компании откриват софтуерни лаборатории в България

Три световни компании в областта на информационните технологии - "Сименс", САП и ЕПИК, възнамеряват да разширят развойните си софтуерни лаборатории у нас, научи "Дневник" на първата международна кръгла маса за развитието на информационните и комуникационните технологии, състояла се в петък в София. Според специалисти, в случай че компаниите изпълнят намеренията си, България ще започне да се оформя като световен софтуерен център.

Преди около месец у нас пристигна делегация от немски специалисти, ръководена от директора на "Сименс медикъл сълюшънс" със задачата да проучи възможностите за изграждане на софтуерен център, в който да се изнесе част от производството, разказаха от българското представителство на "Сименс".

Делегацията е посетила със същата цел и Румъния, като резултатите от проучванията в двете страни ще бъдат обобщени в специален доклад до края на месеца. Един от факторите, който може да натежи в полза на България, е, че само в района около Мюнхен има близо 3 хил. наши студенти, които са добре обучени и се предполага, че ще се върнат в страната като висококвалифицирана работна ръка.


Според запознати с посещението на немската делегация след преглед на възможностите, които страната предлага, "Сименс медикъл сълюшънс" е по-склонна не да изгражда собствен софтуерен център, а да възложи поръчки на някоя от съществуващите у нас софтуерни компании, а след това да я придобие. Подобен модел е бил приложен в Унгария преди няколко години, където в момента се намира един от развойните центрове на корпорацията. Ако това се случи и у нас, към българската компания ще се добавят още 100 - 150 разработчици на софтуер, ще се прехвърли ноу-хау.

"Присъствието ни в България се оказа доста успешно, въпреки че, когато стартирахме дейността си тук, не бяхме сигурни какво точно ще се получи", каза Питър Кюрпик, старши вицепрезидент на немската САП и управляващ директор на "САП лабс България".

Имаме сериозни намерения да разширим лабораторията си в България, допълни той. Кюрпик е човекът, който в края на февруари беше цитиран в "Бизнес уийк" в статията "Забравете Индия, идете в България" по повод разработването на софтуер. По време на кръглата маса той разказа успешната история на компанията, която при навлизането си у нас е произвеждала един продукт, а в момента - седем, и те се приемат много добре на чуждестранния и местния пазар. В българския офис в момента работят 180 души, а миналата година подадохме заявки за пет патента на продукти, които разработихме, каза още Кюрпик.

При стартирането на бизнеса си у нас САП започва да работи с българската ИТ компания "Просист", част от която закупува. В началото взима 60 нейни служители, което е било половината от персонала. "Започнахме работа в България по време, когато инфраструктурата тук беше приключенска", разказа още Кюрпик. Според него това, което все още остава да се промени, е именно инфраструктурата, като се имат предвид не само пътищата, но и комуникациите.

Въпросите, на които трябва да отговори България правилно, са как да задържи обучените и способните хора и да привлече обратно излезлите извън граница. Той даде пример с Индия, където по думите му също имало текучество на кадри.

"Когато някой служител например поиска да си тръгне, му предлагаме работа на друг пост, но отново в същата корпоративна структура, заплатите са много конкурентни, имаме отлично разработена програма за обмяна на опит и знания между всичките ни служители в Германия, България и Израел", това са посочените от Кюрпик начини, по които в САП мотивират служителите си да са напълно отдадени на работата си.

Впечатленията ми от работата в България са, че тук може да се действа много гъвкаво, бързо и ефективно и досега не съм срещал примери за бюрокрация, пречки от правителството и т.нар. странни ситуации, заяви Кюрпик.

"Взехме решение да преместим централната си лаборатория от Франция в България", каза Жил Бернар, изпълнителен директор на ЕПИК, но не уточни подробности. Компанията вече има присъствие у нас като ЕПИК електроник асембли" (бившето предприятие "Микроелектроника - Ботевград"). Към момента за ЕПИК у нас работят около хиляда души.

Настоящото предприятие произвежда електронни изделия основно за автомобилостроенето, битовата електроника и телекомуникациите. По думите на Бернар 75% от служителите, заети в развойна дейност работят в България.

Аутсорсингът (производство по външна поръчка) вече е предпочитан не само защото излиза по-евтино, той се превръща в успешен бизнес модел - около това мнение се обединиха повечето изказвания на представителите на големи ИТ и телекомуникационни компании по време на кръглата маса.

Конкурентното място на България в структурите на ЕС е като производител на интелектуален продукт, а не на човешки ресурс, заяви Красимир Ганчев, директор на "Нокиа България". Икономиката, базирана на знание (т.нар knowledge economy), а не индустриалната икономика е бъдещето на ИТ бранша, добави още Ганчев.

Препоръките, които компаниите направиха по време на кръглата маса, бяха да се инвестира повече в образованието и в обучението по чужди езици, както и в инфраструктурата, без които е почти невъзможно да се работи с външни клиенти. "Географското положение и пътищата са много важни и защото са основни за дистрибуцията и доставките, които извършват фирмите в региона", каза Каспър Рорстед, генерален директор за ЕМЕА (Източна Европа, Африка и Близкия изток) в "Хюлет Пакард".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK