Британската BAE systems ще се установи в София

Британската компания BAE systems, която сред водещите в Европа в производството на авиокосмическа и отбранителна техника, заяви твърдите си намерения да навлезе в България, като до края на месеца ще открие свой офис в столицата. Освен участие в проектите на армията - ремонтът и модернизация на вертолетите Ми-24 и Ми-17, от компанията не потвърдиха плановете си да закупят варненския военен завод "Черно море" или да бъде организирано съвместно производство на радари в него. Ако тези проекти бъдат реализирани, България има шанс да стане регионален център за дейността на компанията.

Интересът към варненския завод бе потвърден в София от вицепрезидента на компанията за Европа Дейвид Лайт и директора за "Връзки с клиентите" Джон Нейлсън. През миналата година представители на BAE systems посещаваха завода на няколко пъти и се запознаваха с възможностите му и извършиха дю дилиджънс на варненското дружество. България има шанс да стане производствен център на радари заедно с Великобритания, каза Нейлсън при представянето на плановете на BAE systems за вертолетите и за присъствието на компанията в страната.

Съвместна дейност по поръчки от региона може да има и ако компанията спечели конкурса за вертолета Ми-24 и Ми-17. Според Дейвид Лайт опитът, който BAE systems има с Ми-24 и Ми-17 в България, би трябвало да бъде от полза на други с този вид вертолети в НАТО. Източна Европа е един от най-големите пазари руските Ми-24 и Ми-17, тъй като с тях са били въоръжени армиите на страните от Варшавския договор. От компанията обясниха, че възнамеряват да приложат опита, натрупан в България в ремонта и модернизацията на вертолетите на армията на съседна Сърбия, но не съобщиха подробности. В момента BAE systems изпълняват договор с полското министерство на отбраната за производството на два прототипа на модернизирани Ми-24. Той трябва да бъде реализиран до края на годината.


Контрактът за българските 36 вертолета е за 150 млн. долара и се очаква изпълнителят му да стане известен до края на месеца. За него обаче се състезават още EADS (най-големият европейски оръжеен концерн), израелските IAI и Elbit Systems заедно с американската "Локхийд Мартин", южноафриканската АТЕ и руското бюро МИЛ. По думите на Нейлсън проектът на BAE systems предвижда цялата работа по модернизацията да бъде извършена в България и е съпроводена с офсетни схеми. През последните години компанията е реализирала офсетни програми за над 25 млрд. долара. В бившите социалистически страни такива програми са реализирани в Словакия, Полша, Чехия и Унгария. Като част от офсетна програма за купуване на свръхзвукови бойни самолети от страна на чешкото правителство миналата година BAE Systems съфинансира проект за изграждане на 180 вятърни електроцентрали на територията на Чехия.

По повод откриването на офиса в София Лойд обясни, че целта е да се осъществи пряка връзка с българските военновъздушни сили и Министерството на отбраната. Надявам се да разберем дългосрочните намерения на министерството, заяви той. Задачата ни ще бъде да видим как можем да работим с вашата военна промишленост, може ли тя да бъде доставчик за нас и каква е нишата на вашите заводи, допълни той. Като области, в които компанията му проявява още интерес вицепрезидентът за Европа посочи бойният флот и летища, както и доставка на тренажори за авиацията.

BAE Systems е световен лидер в областта на проектирането, производството и поддръжката на военни самолети и кораби, подводници, радари и комуникационни системи, както и електроника за тях. Компанията има офиси в 130 страни на петте континента. Тя участва в създаването на гражданския самолет "Еърбъс" и бойния изтребител "Грипен", както и на бойните машини "Нимрод", "Хоук" и "Тайфун". Предварителните резултати на корпорацията за миналата година показват, че тя е реализирала поръчки за 46 млрд. британски лири. Около 80% от продажбите са за страни извън Великобритания. Компанията отчита ръст на продажбите в Северна Америка. Най-голям купувач на продуктите на фирмата са САЩ. На Словакия компанията е продала системата "свой-чужд", която е необходима, за да бъдат разпознавани самолетите и вертолетите на НАТО. За северната ни съседка компанията е доставила две бойни фрегати.

- - -

Дейвид Лайт, вицепрезидент на BAE systems:

Офисът в София е много важна крачка за нас

В: Какви са плановете на вашата компания за варненския завод "Черно море"?

- Заводът предоставя много добри перспективи. Нашата компания има възможности за производство на радари. "Черно море" пък има известни производствени мощности за радари и обучен персонал. Ако намерим начин да влезем в делови връзки с "Черно море", то това е сериозна ниша, която ние смятаме да разглеждаме.

В: Съществуват поне два варианта пред компанията ви - да купи целия завод или част от него, или да организира съвместно производство. Кой е по-вероятният?

- И двата.

В: Има ли вече постигнати конкретни договорености със завода?

- Засега имаме предварителните проучвания. Разгледали сме какви са им възможностите. Следващият етап следва да бъде много по-конкретен.

В: В България е известно, че американският оръжеен гигант "Райтеън" също проявява интерес към завода. Притеснява ли ви тази конкуренция?

- Не, ако "Райтеън" имат добри делови връзки с "Черно море", това не ни пречи. Даже и компанията да стане партньор на завода, пак няма да има проблеми. Гледаме много сериозно на завода и искаме да видим какво можем да правим заедно.

В: Отварянето на офиса в България означава ли, че компанията ви има интереси в региона най-малко за следващите 10 години ?

- Десет години е много кратък период. Това е една много голяма крачка за нас и ние подхождаме много сериозно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK