НАТО свързва Средиземно и Черно море в акциите по сигурността

Повече от 30 пиратски кораба, които сменят флаговете си, номерата си или биват пребоядисвани в ничии води, са били засечени от българския военен флот.

Това е една от причините, заради които се налага НАТО да разшири операциите си по залавяне на престъпници и терористи от Средиземно до Черно море. Така в неделя източници от Министерството на отбраната коментираха пред "Дневник" изявлението през миналата седмица на главнокомандващия въоръжените сили на алианса в Европа ген. Джеймс Джоунс, че действията на морския флот на пакта по осигуряване на безопасността в средиземноморския регион може да обхване и акваторията на Черно море.

Пред белгийския парламент той обяви, че целта е да се предотвратяват действия на терористични организации и криминални групировки. По оценка на НАТО регионът е потенциален канал за разпространение на дейността на терористични организации от Кавказ, Средна Азия и Близкия изток.


След терористичните атаки на 11 септември НАТО провежда в Средиземно море операция под името "Активно усилие", при която корабите на алианса следят трафика, задържат подозрителните съдове и превеждат пътническите и търговските през Гибралтар, тъй като протокът се смята за потенциално място за извършване на терористични атаки.

Според източници от Министерството на отбраната алиансът вече има решение за извършване на подобни операции и в Черно море, като основна роля в тях ще изпълняват българските военноморски сили. Тази новина е била съобщена от зам.-председателя на Военния комитет на НАТО вицеадмирал Малкълм Фейджис, който беше в България в края на февруари и разговаря с министър Николай Свинаров и началника на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Фейджис посети и военноморската база във Варна, както и фрегатата "Смели". Именно на последната заедно с румънски и турски кораби ще бъдат възложени основните задължения по участието в операциите на НАТО в Черно море. Миналата година фрегатата участва в 36 учения на алианса в Средиземно море, където бяха проведени акции по задържане на кораби заедно с холандски, американски, италиански и английски съдове, както и две подводници на Гърция и Норвегия.

В края на март "Смели" ще се включи в нови операции в Средиземно море.

Освен фрегатата в операциите на НАТО се очаква да се участва и подводницата "Слава", която също беше разгледана от вицеадмирал Фейджис, както и патрулната корвета "Бодри". В началото на април "Бодри" ще се включи в многонационалното учение Black Sea Partnership, чийто домакин ще са турските ВМС.

Според експерти от Генералния щаб разширяването на операциите от Средиземно към Черно море е наложило е преосмисляне на бъдещето на бойния флот. Това е причината и през 2004 година да се ускори проектът за построяване на 5-6 нови корвета, който се очаква да бъде възложен на германската компания "Лорсен". Стойността му е за близо 500 млн. долара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK