Браншовите организации ще трябва да сменят статута си

Браншовите организации ще представят в парламентарната икономическа комисия своя законопроект, който урежда легитимността им. След няколкочасовата среща с тях председателят на комисията Валери Димитров се съгласи да не избързва със своето определение за национално представителна организация, което той внесе в парламента на 11 февруари.

Ако се приеме проектът на Димитров, повечето от браншовите организации ще трябва да се пререгистрират в съда. С промени в Закона за ограничаване на административното регулиране върху стопанската дейност депутатът от НДСВ предлага браншовите организации да са сдружения в обществена полза, ако искат да участват при прилагането на регистрационните режими и да ползват паричните постъпления от тях. Идеята е сдруженията да поемат част от държавните функции при издаването на разрешителни. Те ще имат право и на субсидии от държавата.

Сега едва ли има и една браншова организация, която да е учредена "в обществена полза", коментираха техни представители. Масово регистрациите на съюзите са "в частна полза", същото се предлага да бъде записано и в проектозакона за браншовите организации, който се подготвя под егидата на Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ). Вкарват ни в един и същ режим с фондациите, коментира председателят на Съюза на превозвачите Румен Крумов.


Главният секретар на Българската строителна камара Ваня Шопова също изрази опасение, че това ще усложни стопанската дейност на организациите и те няма да могат да предоставят услуги на своите членове. Двата проектозакона - на Валери Димитров и на GTZ, влизат в противоречие помежду си, допълни и Весела Бахчеванова от Съюза на работодателите. Ако се приеме проектът на Димитров, на практика нито една от сега съществуващите бизнес организации няма да може да се възползва от бъдещото си право да участва при издаването на разрешителни, обясни Бахчеванова. С едната ръка ни дават, а с другата - забраняват, коментираха засегнатите. Те се безпокоят и че докато трае процедурата по приемането на законопроекта на Димитров, недобросъвестни лица могат да регистрират сдружения "в обществена полза" и после да претендират пред държавата, че са единствените легитимни съюзи.

Според директора на Българския център по нестопанско право Любен Панов пререгистрацията от частна в обществена полза не е сложна за разлика от обратния вариант, който се забранява от закона. Това означава, че няма да има законови пречки браншовите съюзи да сменят юридическата си форма, каквито опасения съществуват сред тях, обясни той. Панов допълни, че този режим е различен от изискванията към фондациите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK