Безмитните оператори оспорват и новите мерки на Велчев

Замяната на данък печалба с данък оборот при безмитната търговия, както и идеята идентификационни бандероли да заместят надписа For duty free only не се одобряват от Асоциацията на безмитните оператори. Част от мерките, които предлагат от Министерството на финансите, ще съсипят бизнеса ни, заяви Радостин Генов, председател на асоциацията. Миналата година собствениците на фришопове подеха офанзива и срещу твърдото решение на Милен Велчев да ги закрие и в края на декември се поздравиха с успех. Във вторник във финансовото ведомство ще има среща с представители на сдружението, на която ще бъде обсъден проектозаконът за безмитната търговия.

В началото на месеца главният секретар на министерството Тенчо Попов заяви, че освен облагането на оборота на безмитните оператори се предвижда още да се въведат бандероли за идентификация на оператора, които ще заменят досегашния надпис For duty free only. Целта е при евентуална контрабанда вътре в страната да се засича от кой магазин е станала тя. Според проекта безмитните магазини ще имат онлайн връзка с митническата администрация и ще се въведе идентификация на купувача. По този начин при покупки на по-голямо от допустимото количество те ще се обмитяват и митото ще се плаща още на граничния пункт.

Източници от финансовото министерство заявиха, че предложението е да се въведе единна ставка от 4% за облагането на оборота на безмитните търговци. В това число влизат 2%, които операторите и досега отчисляват всеки месец към Агенция "Митници", и още 2% данък върху оборота. По данни на асоциацията за миналата година оборотът на безмитния сектор е 131.5 млн. евро. Ако бъде прието предложението за ставка от 4%, това означава, че операторите трябва да платят данък от 5.2 млн. евро. През 2003 г. те са превели на митниците 2.3 млн. евро, а през 2002 г. - 1.8 млн. евро.


За миналата година ръстът на продажбите във фришоповете е 41% спрямо предходната година, а за първото тримесечие - 33%. В края на 2004 г. се очаква безмитният сектор да завърши със 165-170 млн. евро оборот.

Председателят на Асоциацията на безмитните оператори Радостин Генов обясни, че в асоциацията разделят предлаганите нови правила на две групи - административни и икономически мерки. По думите му сдружението подкрепя засилването на контрола, което ще се постигне с технико-административните предложения - изграждането на онлайн връзката, поставянето на видеокамери за идентификация на клиента и др. От асоциацията са против онлайн връзката във вида, в който я предлага министерството, защото се нарушава европейското и българското законодателство.

Одобрява се увеличаването на уставния капитал на операторите. Сега той е 250 хил. лв., а според проектозакона трябва да стане 1 млн. лв. Мярката е положителна, защото така ще се отсеят играчите, които смятат, че безмитната търговия е начин за правене на лесни пари, каза Генов.

Той обаче оспори икономическите мерки и най-вече въвеждането на данък върху оборота и бандеролите с идентификатор на оператора. Наличието на бандерол няма да докаже, че даден търговец прави контрабанда на вътрешния пазар, смята Генов. Операторите спазват законодателството и продават по един стек цигари и по един литър алкохол безмитно, но те не могат да следят за пътникопотока през границата и за това кой колко пъти минава през безмитната зона, посочи той. По думите му физически лица пазаруват в рамките на допустимото по няколко пъти и след това пласират стоката на вътрешния пазар, без операторът да има вина за това. Генов уточни, че бандеролът не е доказателство, че търговецът нарушава закона, защото не му е вменено да контролира пътниците на границата.

Представители на асоциацията вече са направили консултации с "Бритиш американ тобако" и "Филип Морис" за въвеждането на бандерол вместо надпис For duty free only. Те отговорили, че въвеждането на бандероли е технологично невъзможно. Напечатването им с индентификация на съответния оператор ще доведе до това, че в случай, когато стоката не може да бъде изкупена, тя не може да се пласира на друг оператор.

Данък върху оборота означава безмитната търговия да се трансформира от стандартна търговска дейност с търговски реквизит (склад, транспорт, касов апарат, стока) в специална дейност, предвидена за облагане по Закона за корпоративното подоходно облагане. По този закон на специален режим на облагане са хазартната дейност, бюджетните предприятия и телекомуникационните доставчици. Това поставя бизнеса ни в неравностойно положение спрямо останалите, а това противоречи на конституцията и ще е лесно атакуемо пред Конституционния съд, заяви председателят на сдружението. Според него данъкът върху оборота ще ограничи стопанската инициатива, защото всички оператори имат и съпътстваща дейност, която обикновено е инвестиция на зелено. Съгласно законодателството те изготвят консолидиран баланс от всички дейности на фирмата и така на практика се получава преливане на печалба от безмитната търговия към другите дейности, които са губещи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK