Иван Юхновски беше преизбран за председател на БАН

Академик Иван Юхновски беше преизбран за председател на Българската академия на науките (БАН). От общо 117 членове на Общото събрание на БАН в залата присъстваха 112, като при тайното гласуване 104-ма подкрепиха кандидатурата на академика.

Кандидатурата на Иван Юхновски е била подкрепена от 26 различни институти на Академията, научни съвети и академични дружества. Избор за председател на БАН се прави през 4 години. Акад. Юхновски е 13-ят председател на БАН, като започва трети мандат.

Акад. Иван Юхновски е роден на 12 август 1937 год. в София. През 1961 год. завършва ВХТИ - София, специалност "Органичен синтез, лекарствени препарати и високомолекулни съединения". През 1997 год. става академик на БАН. От 1999 год. акад. Юхновски е председател на Националния съвет "Научни

изследвания". През 1998 год. става секретар на Междуведомствената комисия по космически изследвания към Министерския съвет. След 1994 год. акад. Юхновски е експерт на Нобеловия комитет по химия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK