Съдът образува дело за вноса на стари коли

Асоциацията на вносителите на автомобили атакува във Върховния административен съд постановлението на кабинета, с което митническите сборове при импорт на стари коли се увеличиха почти двойно. Търговците настояват съдът да отмени акта на правителството, който влезе в сила наскоро, защото противоречи на конституцията. След постановлението цената на старите автомобили рязко се повиши.

Асоциацията се позовава на текст от основния закон, според който гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, съобразени с доходите и имуществото им. "С постановлението беше наложена данъчна тежест, която не съответства на възможностите на купувачите на употребявани автомобили, които са предимно с ниски и средни доходи", пише в жалбата на вносителите. Според тях в нарушение на конституцията начисленията при внос на стари коли са регламентирани с постановление, а не със закон. Според асоциацията с нормативния акт правителството нарушава търговската практика и обичаи, защото определя по административен ред цената на сделка, която вече е била договорена между продавача и купувача.

Постановлението противоречи и на Закона за нормативните актове, твърдят жалбоподателите. Той задължава съдържанието на законите или наредбите, които въвеждат задължения или ограничения, предварително да се разгласяват. Законът за нормативните актове дава право на засегнатите да представят възражения и предложения до авторите на новите разпоредби. "Промяната на коефициентите за определяне на митническата стойност обаче не беше съгласувана с представителни организации на вносителите на автомобили, въпреки че фирмите поискаха срещи. Така беше нарушена самостоятелността им като търговски субекти", пише в жалбата на асоциацията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK