Ирак откри БСП във втори петролен списък

БСП и имената на трима нейни представители присъстват в списък на лица и организации, получавали пари от Саддам Хюсеин срещу подкрепа. Това каза в края на миналата седмица пред "Дарик радио" зам.-министърът по петрола в Ирак Махмуд ал Молум.

Проверката на Временния иракски съвет за подкупи започна непосредствено след като в. “Ал Мада” публикува списък на лица, организации и политически сили от над 50 държави, за които се твърди, че бившият диктатор ги е "награждавал" с петрол, очаквайки политически гръб за режима си от тях. Проучването обаче беше временно прекратено заради работата по подготовката на иракската конституция.

"В хода на разследването попаднахме на втори списък, в който името на БСП и нейни представители присъстват", заяви в четвъртък Махмуд ал Молум. По думите му "става въпрос за архиви, които се пазят в Министерството на петрола непокътнати от години". Той обясни, че в два от документите е включено името на социалистическата партия, под което са били добавени името на "международен комисар" от БСП, на ръководител на идеологическото направление и на представител на Организацията за мир и сътрудничество с народите Азия и Африка, който по това време е бил член на червеното ръководство. Молум не посочи обаче имената на тримата, както и годините, в които те са заемали тези постове. На "Позитано" 20 длъжността комисар не съществува, но има секретар по международните въпроси.


"Не разполагам с подобна информация, от вас разбирам за това", коментира по-късно Димитър Абаджиев от ОДС, който е член на парламентарната Комисия за разследване на БСП за финансиране чрез режима на Саддам Хюсеин. Той каза обаче, че не го изненадва информацията, тъй като убеждението му е, че БСП е финансирана индиректно по този начин. Въпрос на време е да се стигне до нова информация по случая, която да допълни картината", добави той.

В петък с помощта на НДСВ и ДПС комисията "Петролгейт" отхвърли предложението на депутата от движение "Оборище" Тошо Пейков президентът Георги Първанов да бъде изслушан от разследващия орган. Част от представителите на мнозинството в комисията не присъстваха на заседанието, а Владимир Дончев от НДСВ гласува против, с което предложението беше отхвърлено. "Беше изигран един политически театър, какъвто сме свикнали да гледаме в тези години на преход. Някои не поеха своята политическа отговорност, за да се изчисти името на тази партия и на България от това мазно петролно петно", каза вчера Тошо Пейков и посочи, че след парламентарната ваканция отново ще постави въпроса на гласуване.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK