Тошко Добрев спаси "Волф" и ДИТЦ

Преразглеждането на концесиите за чистотата в София отново не влезе за обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) въпреки обещанието това да стане до 25 март. Според председателя на СОС Владимир Кисьов причината е, че окончателният доклад на временната комисия с препоръките за промяна на договорите не е подписан единствено от бившия шеф на "Софийски имоти" и настоящ съветник от Демократическата партия Тошко Добрев.

"Председателят на комисията Иван Нейков ми каза, че няма да внася доклада за разглеждане в СОС, не бях на последното заседание на комисията и за това не съм го подписал, но днес ще го направя", обеща Добрев. Срокът на работа на двете временни комисии - за концесиите и за проверката на общинските фирми, изтича на 11 май. Концесиите ще бъдат преразгледани, каза Кисьов, без да уточни кога ще стане това. С концесионерите "Волф", ДИТЦ и "Чистота" ще се договаря да чистят повече за същите пари, а за водата договорът със "Софийска вода" ще се оптимизира, посочи Кисьов.

Общинският съвет задължи борда на директорите на "Софийски имоти" да представи пълна справка за сделките на дружеството до месец. Решението беше гласувано по искане на БСП. "Софийски имоти" трябва да представи и справка за даренията си. По думите на Кисьов това вече било направено. ФК "Славия" например е бил спонсориран с половин милион лева. Другото голямо дарение е за федерацията по бадминтон, чийто председател е Симеон Симеонов, който е шеф и на борда на директорите на скандалното общинско дружество.


За да не се ограничава справката само за "Софийски имоти", синът на главния редактор на в. "Труд" Тошо Тошев - Радослав Тошев, поиска от името на коалицията "Гергьовден", БЗНС-НС и ДП да се разшири задачата със справка за имотните сделки на кмета Стефан Софиянски през мандата 1999 - 2003 г. "Гергьовден" иска Софиянски да представи всички сделки по замени на общински имоти, ликвидация на съсобственост, участия в инвестиционни проекти и смесени дружества, разходите за ремонти на пътища, строителството на метрото, сделките с недвижими имоти. Радослав Тошев призна, че фирмата му за недвижими имоти е работила със "Софийски имоти", но в това нямало конфликт на интереси. Никой обаче не подкрепи искането на "Гергьовден" в този вид. Така нещата ще се размият и замажат, смята Росен Малинов от БСП. Няма обосновка с каква цел го искат, посочи Вили Лилков от СДС. Кисьов каза, че няма нищо против Софиянски да се отчете, но посъветва коалицията да внесе официална докладна записка.

Обществото чака решение от нас по сделката с имотите до НДК, а ние нищо не правим, възмути се Владимир Каролев от НДСВ. Докато временната комисия за проверка на апорта спря работата по нея, "инвеститорите" продадоха акциите си на собствените си офшорни компании, посочи Каролев. Той допълни, че устройствените планове предвиждат строителство на офис сгради до НДК. Каролев поиска СОС да забрани строителството в Южния парк, където са имотите на "София сити къмпани". Кисьов му препоръча да внесе официално докладна записка. "София сити къмпани" беше създадена между "Софийски имоти" и две компании, свързани с бившата групировка СИК.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK