Фирмите са недоволни от университетите

Студентите са добре подготвени теоретично, но университетите не им дават достатъчно практически умения, единодушни са работодателите, които тази година участват в третото издание на форума "Кариери 2004". Студентите пък разчитат най-вече на комуникативността, силната мотивация и знанията си, макар да признават, че връстниците им в чуждестранните университети получават образование на по-високо ниво.

Форумът за набиране на стажанти и млади специалисти "Кариери" става все по-популярен сред студентите и работодателите. Тази година броят на фирмите е около 80 и близо два пъти по-голям от миналата. Инициативата ще се проведе още в Пловдив на 26 април и Варна на 3 май тази година, а желанието на организаторите от JobTiger е в близките години да се покрият всички академични градове на страната. Освен традиционните участници от финансовия сектор и информационните технологии на "Кариери 2004" се появиха и фирми от производствената сфера, което дава шанс и на студентите с инженерни и технически специалности да намерят работа.

При първото издание на форума през 2002 г. работодателите констатираха слабата подготовка и мотивираност на студентите и интереса им предимно към заплащането. Миналата година стана ясно, че фирмите търсят високо мотивирани младежи, които доказваха своите качества в лични интервюта и разговори, а не на базата на университетската диплома. Същата тенденция се запазва и тази година и работодателите подбират кандидатите най-вече според личните им качества и умения, желанието за работа и професионално развитие. Фирмите смятат, че студентите са добре подготвени в теоретичната част, но в учебната програма на университетите трябва да се въведат повече практически часове. Компаниите констатираха, че кандидат стажантите нямат дори базисни умения за работа с компютър, офис техника и документация. Студентите също смятат, че е редно самите университети да организират летни стажове по съответната специалност.


От отдела за човешки ресурси на "Пощенска банка" казаха, че професионалният опит, придобит по време на следването, е сериозен плюс в автобиографията на кандидатите за работа. Според Стела Витанова от отдел "Човешки ресурси " на "Нестле София" някои от студентите са силно мотивирани и знаят какво търсят, но има и такива, които нямат необходимото самочувствие и не са достатъчно ориентирани в условията на засилена конкуренция. Университетите трябва повече да наблягат на подготовката на младите хора при търсенето на работа. Това смята и оперативният мениджър на JobTiger Светлозар Петров, според когото работа на преподавателите е да учат студентите как се подготвя автобиография и мотивационно писмо и какви са изискванията при провеждане на интервю за работа.

"Разчитам най-вече на знанията си от университета и на уменията си да общувам. Форумът за мен е шанс да намеря добра професионална реализация", каза 21-годишният Петър Стойков от Университета за национално и световно стопанство.

Някои от фирмите предлагат на студентите свободни позиции за стаж или работа, а други - като "Мобилтел" и PricewaterhouseCoopers, след всяка трудова борса актуализират своите база данни с автобиографии на кандидати за работа и се обръщат към тях при откриване на нови места. При повечето фирми стажовете се плащат в размер на минималната работна заплата, а често пъти стажантите остават на работа и получават възможността за професионално и финансово развитие. Големите фирми са готови да правят дългосрочни инвестиции в младите хора, защото така могат да обучат кадрите си по собствен модел и същевременно да получат свежи идеи в процеса на работа, казва Светлозар Петров.

"Средствата в бюджета на нито една държава не са достатъчни, когато става дума за образование, но винаги се търси оптимален размер, който за момента у нас е доста добър", каза просветният министър Игор Дамянов след откриването на форума.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK