От НДСВ предлагат сливане на комисиите за спецслужбите

Специалните служби трябва да бъдат контролирани от една обща парламентарна комисия. Това предложение направи в интервю пред БНТ председателят на вътрешната комисия към Народното събрание Владимир Дончев от НДСВ. Той напомни, че сега те са наблюдавани от две комисии - за вътрешна сигурност и обществен ред и за външна политика, отбрана и сигурност. "Нашето разбиране е, че разделянето на сигурността на външна и вътрешна не е правилно и трябва да се обсъди създаването на единна комисия", заяви Дончев. Той каза това, попитан за мнение на чие подчинение - на президента или премиера, трябва да са специалните служби. Според него по-важният въпрос бил за контрола върху тях.

Депутати от опозицията напомниха, че в миналия парламент имаше една комисия, която се занимаваше с работата на спецслужбите - по национална сигурност.Тя наблюдаваше и отбраната, и вътрешния ред. Новите управляващи обаче създадоха комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, а към работата на външната комисия прибавиха и ресора "отбрана и сигурност". Предложението на Дончев не срещна единодушна подкрепа дори в редиците на НДСВ. Председателят на подкомисията за службите Наско Рафайлов, който също е депутат от царската партия, каза пред "Дневник", че не вижда нужда от ново преобразуване. "В обсега на дейност на подкомисията, която аз оглавявам, са включени всички специални служби, както и службите за охрана на обществения ред. Извън страната работят две разузнавателни служби, които предоставят информация за взимане на управленски решения за външната политика, към тях има отношение комисията по външна политика и отбрана", напомни Рафайлов. Той подчерта, че досега двете комисии не са имали и най-малкото противоречие в работата си. "Не съм усетил някакъв вакуум от органи и институции, не виждам нужда от обединяването на двете комисии или създаване на трета", каза още той. Рафайлов обаче направи уточнението, че коментира думите на Дончев, без да ги е слушал.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK