В България действат около 20 контрабандни канала,твърдят от НСБОП

В България действа около двадесет контрабандни канала, а годишните печалби на организаторите на тези с китайско карго са десетки милиони левове, съобщи по Би Ти Ви майор Димитър Андонов от Национална служба "Борба с организираната престъпност"(НСБОП). Той поясни, че митничарите, замесени в каналите, прибират около 5000 лв. за един камион.

Андонов обясни организацията на един контрабанден канал е нещо много обширно и полицията трудно стига до организаторите. "Обикновено стоката се пренася до Солун, където тя от китайско карго се променя на нещо друго. От Македония или Гърция те се вкарват през митница Калотина в България", каза майор Андонов. Наблюденията на полицаите сочат, че промяната на стоката се прави чрез претоварването и от един на друг камион. Разпломбирането пък било много лесно, тъй като самите пломби не били направени както трябва.

Междувременно митническият съветник към "Краун Ейджънтс" Джон Браун изрази задоволството си за работата на българските митници, като допълни, че работата им се променя качествено като в резултат на това приходите са нараснали значително. Той допълни още, че в момента действат мобилни митнически групи, които работят седем дни в седмицата и покриват територията на цялата страна, което показва европейски стил в работата на българските митници.

Джон Браун допълни още, че са извършени промени и в разузнаването и разследването на митниците, като с цел да се осигури максимална сигурност на митничарите към всеки мобилен екип е прикрепен и по един служител на НСБОП. Той допълни, че с удоволствие би продължил работата си в България, ако правителството поднови договора с "Краун Ейджънтс".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK