Националната галерия за чуждестранно изкуство няма да става хотел

Министерството на културата още миналата година е отхвърлило проекта на турската фирма MNG за преобразуване на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) в художествен хотел и търговски център, съобщи заместник-министърът на културата Анда Палиева на пресконференция, организирана от художника Светлин Русев. На нея той обяви, че няколко месеца МК е водило преговори с въпросната фирма.

"Тази "чудесна" идея с хотелчето на пъпа на София рожба и дело само на г-н Абрашев ли е или зад нея стоят и други политически и икономически интереси, оказван ли е натиск над г-н Абрашев да приеме подобна оферта, сключвал ли е господин министърът някакъв предварителен договор, доколкото ми е известно, само на турски език, и къде се намира сега?", попита Светлин Русев.

Заместник-министърът на културата Бисера Йосифова съобщи, че турската фирма се е появила с оферта пред министерството през пролетта на миналата година. По думите й фирмата е била доведена от депутат от ДПС. Йосифова съобщи също, че са й били предложени 150 000 долара, за да даде одобрението си за проекта. Заместник-министърът добави, че за този подкуп и за случая с проекта е подала сигнал в канцеларията на президента и в Министерския съвет.

Очаквайте подробности!

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK