Младежки организации са против премахването на еднократната доза

Според младежки политически организации последните промени в Наказателния кодекс /НК/, засягащи премахването на т.нар "еднократна доза" са неаргументирани и представляват опит за "политически РR". Това каза на пресконференция лидерът на Националния младежки комитет на ВМРО Ангел Джамбазки.

Той уточни, че младежката организация на ВМРО, БСМ, МСДС, МПДС "Социалдемократи", ЕЛМА и ЗМС - БЗНС - Народен съюз са изработили единна позиция, свързана с промените в НК.

Според младежите промените е било необходимо да бъдат направени след дълга обществена дискусия. Организациите заявяват, че не са за " еднократната доза", но смятат, че с последните промени в НК "се репресират" предимно зависими болни хора, а не наркоразпространители.


Становището на младежките политически организации е , че проблемът с наркоманиите може да бъде решен чрез дейности, свързани с превенция- спорт, туризъм, организиране на професионални младежки клубове и неформални групи.

Организациите са предвидили да изградят детска площадка в един от крайните квартали на София. Младежите определят това като символично начало на тяхната борба с наркоманиите.

Георги Проданов от ЕЛМА, младежката организация на партия "Българска социалдемокрация", определи наркотиците като мода, а въпросът "Да пробвам или не?" като една от съвременните актуални дилеми. Според Георги Димитров от ЗМС - БЗНС - Народен съюз решението на проблемите с наркотиците трябва да бъде търсено първо в семейството, а Весела Мангейна, председател на младежката организация на ПД "Социалдемократи", обвързва борбата с наркоманиите със спешни действия на всички отговорни за това институциите.

Мангейна цитира данни, според които у нас са регистрирани над 220 000 наркомани на средна възраст 24,5 години и поне 10 000 души у нас се прехранват с наркобизнес, като месечният оборот от продажбата на наркотици е над 100 милиона лева.

Младежките политически организации ще организират срещи с представители на министерствата на здравеопазването, на образованието и науката, на младежта и спорта, както и със Столична община, за да представят своята позиция по проблема с наркоманиите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK