ВСС упорито и незаконно отказва да решава открито

Висшият съдебен съвет (ВСС) в сряда одобри всички предложения на главния прокурор Никола Филчев за шефове на обвинителите. Решенията обаче отново се взеха "на тъмно", след като на трето поред заседание медиите не бяха допуснати въпреки изричното изискване на Закона за съдебната власт.

Съветът отказа да се произнесе в сряда по искане на репортерите да присъстват на заседанието. Мотивът на магистратите е, че все още няма правила за допускането на медиите - как ще става технически, ще има ли акредитации и т. н. Четирима членове на съвета - Евгени Стайков, Събина Христова, Димитър Токушев и Любомир Цеков, са гласували против отказа на ВСС да се произнесе по искането на медиите да влязат. Преди началото на заседанието на настояването на репортерите да присъстват на заседанието Филчев отговори: "Ако зависеше от мен, заповядайте", а директорът на Националната следствена служба Ангел Александров каза: "Щом в закона е написано, значи ще влезете."

"Все още не може да се гарантира технически изискването за публичност и едновременно конституционното право на тайна на вота на магистратите", заяви министърът на правосъдието Антон Станков, който е председател на съвета. Той подчерта, че няма право на глас при гласуванията във ВСС, и допълни, че комисията, която пише правилата, ще се произнесе до една седмица.


Проблемът е, че залата на ВСС е много малка и ако има външни хора, те ще виждат как гласуват магистратите, когато вотът по закон трябва да е таен, коментират членове на съвета. Наскоро шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров каза, че Съдебната палата не е място за заседанията на ВСС.

"Очевидно ВСС не смята, че е еднозначно ясно какъв вид публичност е заложена в закона. Комисията трябва да изясни този въпрос. Става дума не само за обективна невъзможност голям брой хора да присъстват в тясната зала, а за спецификата на работата на ВСС. Публичността на съдебните заседания например също не се отнася за всички случаи, въпреки че по принцип процесът е открит", заяви зам.-председателят на ВКС Румен Ненков, който е член на съвета.

"ВСС не е съд, а взима кадрови решения. Нормата е, че заседанията са публични, т.е. открити. Идеята за написването й дойде от това, че трябваше да има коректор, тъй като този орган не подлежи на контрол и не се отчита пред никого", заяви депутатът от НДСВ Валери Димитров, който е автор на поправката в съдебния закон за откритите заседания.

---------

ВСС гласува с почти пълно мнозинство заместникът на Филчев - Христо Манчев, да запази поста си. Гласуването е тайно, а никой не изказа отрицателно мнение за нито един от кандидатите, обясни говорителят на съвета Светла Иванова. С един глас против за шефове на апелативните прокуратури във Варна и Велико Търново бяха избрани Лъчезар Добрилов и Аня Димова. ВСС реши, че Лъчезар Маринов от Върховната касационна прокуратура ще ръководи обвинителите в София. Шефовете на апелативните прокуратури в Пловдив и Бургас Росен Димов и Йордан Иванов запазиха постовете си, но срещу тях гласуваха най-много магистрати - съответно 6 и 8. Вчерашният вот очерта слабата опозиция срещу главния прокурор в новия състав на ВСС. Очаква се изборите за съдии да тестват подкрепата за Иван Григоров.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK