Митниците се заеха със складовете

Дни след като ръководството на Агенция "Митници" потвърди готовността си да се заеме с проблема със складовете под митнически контрол, четири мобилни групи едновременно атакуваха помещение на дружеството "Бекс шипинг" край София. Акцията е реализирана в началото на миналата седмица, но е безпрецедентна с количеството хора, които е ангажирала, коментираха специалисти.

Служителите на "Краун ейджънтс", НСБОП и колегите им от РМД - София, са установили несъответствие между декларирането и наличното количество на китайската стока, съхранявана там. Проверени са близо 2200 колета с тегло над 62 хил. кг. Униформените са открили 475 фотоапарата, над 670 дънкови якета, 1163 шапки за баня, 3600 чифта детски чорапи, тениски, очила и пепелници. Щетите от измамата обаче все още не са изчислени. Недекларираните стоки са конфискувани. Фирмата собственик, която ги е оставила в склада, подлежи на санкция в размер от 50 до 150% от стойността на отнетите количества.

Проблемът с китайското карго е свързан с факта, че декларираните от търговците цени не могат да бъдат засечени по митнически информационен канал, защото България няма двустранна спогодба за това. Другата специфика на вноса е, че в него има разнородни стоки и физическата инспекция е изключително трудоемка. Затова най-ефективният контрол върху този тип внос може да се извършва в складовете. По данни на митниците обаче разкритите нарушения в склад са едва 4 на сто от всички засечени злоупотреби. Констатацията на английските консултанти е, че контролът в тях е силно занижен, което позволява да се правят измами.

От ръководството на агенцията предупредиха, че това ще бъде поправено с повече и изненадващи проверки. "Обмисляме да обвържем складирането с опростеното деклариране. Стоките ще може да се извеждат от складовете, преди да са платени всички дължими вземания. Вносителите обаче ще внасят гаранция, която свежда риска до минимум", обясни директорът на агенцията Асен Асенов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK