Конкурсът за шеф на БНТ е пълен с неизвестни

Конкурсът за директор на БНТ може да бъде бламиран, а статуквото - запазено, поне до приемането на новия Закон за радио и телевизия (ЗРТ), заявиха депутати от медийната комисия. Според тях в групата на НДСВ се усещало негласно споразумение на поста да остане временно изпълняващият длъжността Борислав Геронтиев. Публичните представяния на кандидат-шефовете на БНТ ще бъдат на 11 и 12 май, а за БНР - на 18 и 19 май. Изборът на шеф на БНТ ще бъде на 14 май, а на БНР - на 21 май.

Конкурсът се провежда успоредно със съдебното дело, заведено от бившия генерален директор Кирил Гоцев срещу решението на СЕМ за отстраняването му. Никой обаче не отчита какво ще стане, ако Гоцев спечели в съда и бъде върнат на "Сан Стефано" 29 до края на мандата си през следващата година. Още при откриването на процедурата Българската медийна коалиция (БМК) предупреди, че конкурсът няма да е честен.

"Безпринципните, а в определени случаи и противозаконни действия на медийния съвет при освобождаването и назначаването на генералните директори на БНТ досега, както и отказът му от правомощия при очевидни нарушения от страна на медията са свалили под критичния минимум общественото доверие към него. Рискът участието на гражданското общество да легитимира избор, който обслужва корпоративни интереси, е повече от голям", пишеше в позицията на БМК. Доц. Георги Лозанов от БМК заяви вчера пред БНР, че "въпреки това ще има избор и ще продължим да четем тежки констатации за състоянието на БНТ".


Според медийни наблюдатели ставащото в телевизията може да се атакува и по друга линия - в момента решенията на настоящия управителен съвет на БНТ се взимат от четири вместо от пет души, както е по закон. Причината за това е, че на мястото на Геронтиев все още не е назначен никой. В един момент обаче този административен пропуск може да доведе до отмяна на всичко, прието досега.

В петък изтече срокът, в който СЕМ приемаше документи за участие в конкурсите за най-високите постове в БНР и БНТ.

Изненадата в битката за телевизията е говорителят на "Мобилтел" Константин Каменаров. С него ще се състезават юристът на БНТ Яна Иванова и членовете на УС на БНТ Иван Такев и Емил Владков, директорът на новините Симеон Василев, Радослав Михайлов и Радослав Главчев. Сегашният директор на БНР Поля Станчева, бившият - Александър Велев, журналистите Валери Тодоров, Георги Папакочев и Ясен Инджев ще участват в конкурса за държавното радио. Документи е подал и бившият директор на програма "Христо Ботев" Георги Василски.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK